Kdo rabi študenta? Tiskovna konferenca Radia Študent

Sara Horžen, Tomaž Zaniuk, Robert Bobnič, Martina Dervarič

Včeraj je Radio Študent v Trubarjevi hiši literature držal tiskovno konferenco, katera se je osredotočila na negotovo finančno stanje Radia Študent ter izpostavila dva dogodka v podporo Radiu Študent in kulturni neodvisni sceni – KDO RABI ŠTUDENTA? 28. novembra 2014 na Metelkovi ter KDO RABI SCENO? 20. novembra v KUD France Prešeren. Na tiskovni konferenci so sodelovali Tomaž Zaniuk, direktor Zavoda Radio Študent, Robert Bobnič, urednik redakcije za kulturo in humanistične vede na RŠ in Martina Dervarič, odgovorna urednica RŠ.

Tomaž Zaniuk je uvodoma predstavil tri glavne, a negotove vire financiranja, s katerimi skuša Radio Študent izvajati nemoteno in neodvisno delovanje. Kot prva je navedel sredstva, ki jih RŠ namenja njegov ustanovitelj ŠOU v Ljubljani. Ta so vnaprej negotova tako zaradi trenutnega iskanja novih sistemskih sprememb na področju študentskega dela, kar bo neposredno vplivalo na delovanje ŠOU, njegovih zavodov in s tem tudi RŠ, kot zaradi nove koalicije, ki se je po študentskih volitvah izoblikovala na ŠOU v Ljubljani. Drug pomemben vir financiranja RŠ so projekti oziroma  evropski in državni razpisi. To je podpora, ki je popolnoma negotova, saj je odvisna od razpoložljivosti finančnih sredstev in političnih vplivov. Razpisi, razpisni rezultati in izplačila pogosto zamujajo, prav tako je večina projektnih sredstev izvajalcu povrnjena šele po zaključku uspešno izvedenega in financiranega projekta. Tretji steber financiranja, katerega prihodki v zadnjih letih naraščajo, pa predstavlja  Marketing RŠ. Ta je seveda kljub velikim zgodbam o uspehu, o čemer pričajo najvišje nagrade na oglaševalskih festivalih, odvisen od razmer na trgu in naročnikov, ki se soočajo s finančnimi krizami. Od lanskega leta dalje pa RŠ vzpostavlja četrti steber financiranja preko svojih podpornikov. Z izgradnjo skupnosti in trajnega sistemskega odnosa podpore delovanju Radia Študent želimo nadaljevati tudi nadalje in stremimo k temu, da ta vir postane dolgoročno najstabilnejši. Ravno zato smo v lanskem letu uspešno izvedli akcijo ReŠi RŠ, letos pa se ponovno obračamo na podpornike s podobnim dogodkom na Metelkovi KDO RABI ŠTUDENTA?, s katerim ob negotovem finančnem položaju Radia Študent opozarjamo tudi na širšo problematiko delovanja na domači neodvisni  sceni in na splošen, negotov položaj študentov in mladih v Sloveniji.

Martina Dervarič je predstavila dogodek v podporo Radiu Študent KDO RABI ŠTUDENTA. Ta se bo zgodil 28. novembra 2014 na Metelkovi. 30 izvajalcev, producentov, D.J.-ev, kar pomeni vse skupaj 60 posameznikov, ki bodo ustvarjali pestro dogajanje na omenjenem dogodku, se je odpovedalo honorarju v podporo RŠ. Večina izmed njih na nek način sodeluje z RŠ in so aktivno vpeti v kulturno in glasbeno neodvisno sceno. Izvajalci prihajajo z različnih koncev Slovenije, s čimer želimo tudi opozoriti na razvejano neodvisno kulturno sceno pri nas. S programom, ki smo ga pripravili za ta večer, gosti in klubi na Metelkovi, želimo krepiti in spodbujati nadaljnje ustvarjanje na tovrstni sceni. Celoten program je na voljo tukaj: http://radiostudent.si/kdo-rabi-študenta. Verjamemo, da je podpornikov RŠa in neodvisne kulturne scene pri nas ogromno, zato smatramo, da prispevek za pester glasbeni program in povezovanje akterjev neodvisne scene v višini 10€ ni pretiran.

Robert Bobnič je izpostavil, da je RŠ kulturno-izobraževalna ter producentska institucija, ki aktivno spremlja neodvisno kulturno sceno, jo producira in hkrati na njej tudi aktivno sodeluje. Dodal je, da ta scena ne more obstajati brez RŠ, tako kot RŠ ne brez nje. Zato je namen dogodka KDO RABI SCENO? ravno to, da se izpostavi pomembnost neodvisne kulturne scene ter negotovosti, s katerimi se le-ta sooča. Dogodek, ki bo v četrtek, 20. novembra 2014, ob 17ih, bo potekal v obliki simpozija in bo stremel k vzpostavitvi dialoga med pomembnimi akterji na neodvisni sceni. Simpozij se namenoma odvija v KUD France Prešeren, ki je na robu preživetja ravno zaradi razlogov, ki so za tovrstno sceno simptomatični. Program dogodka je na voljo tukaj: http://radiostudent.si/kdo-rabi-sceno.

Sara Horžen, RŠ

Celoten pogovor na tiskovki si lahko poslušate tukajle:

Povezani članki:

Značke: