Moveknowledgement – See

Moveknowledgement – See

Beton Records, 2014

So trendseterji in trend followerji in vse, kar je trendi ni nujno tudi kakovostno in užitno. Pritegnejo predvsem drzni in tisti, ki imajo dejansko kaj za povedati, instant indoktrinacije ter idolatrije na prvo žogo pa si ne zaslužijo mnogi – še posebej upravičeno ne, a je včasih že samo ime benda lahko dovolj dobro poroštvo za to, česar bodo naša ušesa dejansko deležna. Mešani spekter nadstandardne plesnosti, a ne na rovaš vsebine, esence ter zvočne polnosti – to je asociacija, ki jo lahko na prvi posluh pripišete kreativnemu kolektivu Moveknowledgement, s čimer izpustite precejšnji del frekvenčnih odtenkov, zaradi katerih so, upravičeno, že desetletje in več ena boljših novic slovenskega klubskega podzemlja. Od prvega dne dalje so se odrekli purizmu, etiketam žanrske ujetosti, predvsem pa stremeli za popolnostjo. Ne zavoljo komercialne všečnosti ali ugajanja množicam, temveč zaradi enostavno ogromne notranje nuje postaviti svoj statement in premakniti jezičke na tehtnicah kvalitete dlje kot zgolj za ped navzgor. Obenem pa se novomeško-primorski kvintet s koreninami v Ljubljani, s srcem in mislimi in pogledom pa naravnani mnogo dlje kot zgolj do mej naše z gravitacijo predsodkov ter zmožnosti omejene galaksije, zapisujejo še eni postavki: nikoli ne ponavljaj iste zgodbe dvakrat. Temu počelu uspešno sledi tudi peti izdelek, plošča See.

Če so albumi Sun Sun, Ant People ter pogojno tudi hitoidna plošča Pump Down! bolj na svetlem delu frekvenčnega spektra zasedbe, Listen To Nebukadnezar na izvrstnem temačnem delu univerzuma, potem tokrat govorimo o mešanem kolažu barvnih odtenkov. Plesni podton z ritmiko in poslušljivostjo ostaja, tudi organskosti je nanizane v debelih plasteh erupcije srčnosti mnogo, se pa fantje ne odrekajo poigravanju s temačnostjo ter težiščem sveta sedanjosti. See je kritika decentraliziranega sveta popolne kontrole, strahu, represije v imenu demokratičnosti, karkoli ta totaliteta predstavlja, obenem pa na podoben način kot Nebukadnezar tudi tokrat sledimo imperativu. Videti in uvideti. Brez pretencioznosti, napetega podrejanja konceptualijam, a vseeno s prekleto dobro in polno vsebino. In  zgodba je podobna osemdelni paraboli z močno vezno nitjo. Osmerec prefinjenih zvočnih pripovedi se premišljeno začne s psihedeličnim stopnjevanjem ritmično nalomljene ter intenzivne skladbe Talk. Traktat proti konzervativnim okostenelim vzorcem, zaradi katerih je človek vse bolj osamljen, izseva notranjo tenzijo, shizofrenost ritmike, meditativne repeticije ter revolta zaznamujejo dobro predihani bobni, kitare ter N’Tokovi vokali, ki dramijo na način Zacka de la Roche. Moodswings dodaja v celoto prgišče psihedelije ter jazza, interni pogovor z raztelesenim Bogom pa v nebukadnezarski skladbi Jehovah dobi malce grungersko-dubovskega podtona. Malce premalo potence je moč pripisati koncertno vedno udarnem komadu On It. Morda zaradi studijske sterilnosti, ki pa ni servilna ali odvečna. Skladba potrebuje le malce več volumna in časa za privajanje bolj dvodimenzionalni klavstrofobični postavitvi sintetično predelanega zvoka. Already Dead je vmesna meditativna tibetanska mantra s pridihom disco funka diskurza sedemdesetih. Nič hipsterskega ali narejenega ne gre očitati vintage zvoku ter bolj organskemu pozitivizmu peterca – tudi zavoljo občutka za pravo mero. Slednjo potrjuje tudi naslovna skladba See, ki je koherentna repeticija ter nato tudi nadgradnja iste forme z elementi popolnega prileganja delov, vseg gradnikov kolektiva. Nikakršne nadvlade ali odvečnosti. Album se z retrospektivnim splendorjem enako dovršene skladbe Born In The Past ter izvrstnim finalom izvrstno nasičene hip-hoperske skladbe Bad Day sklene v krasno preživetih tričetrt ure vašega življenja, za pretečenim časom pa vam ne bo niti za hipec žal.

Brez mašil in odvečnega sala so Moveknowledgement ustvarili tudi v peto album, ki ga zlahka uvrstimo v predalček najboljših plošč letošnjega leta. Ne zgolj v naboru domačih del, temveč tudi širše. Zrelost in decenijsko klesanje kontur do stopnje popolnosti je morda treba slediti malce več kot zgolj samo enkrat, kot kuliso iz ozadja, kot zvočni medmet, šum. Naracija je neposredna, brezkompromisna, vredna imena Moveknowledgement, plošča pa si prav zlahka deli prvo mesto z Nebukadnezarjem, čeprav je slednji ob pregledu fotofiniša še vedno malce bolj izpopolnjen, glasen ter zaenkrat še ne presežen. See je vsekakor zelo blizu horizonta te popolnosti.

seznam komadov:
1. Talk
2. Moodswings
3. Jehovah
4. On It
5. Already Dead
6. See
7. Born In The Past
8. Bad Day

Miha Blažič – vokal
David Cvelbar – bobni
Dejan Slak – bas, klaviature
Miha Šajina – klaviature
Uroš Weinberger – kitara

Produkcija: Miha Šajina

Sandi Sadar Šoba

Povezani članki: