Na Metaldays prihajajo nemški veterani heavy metala Accept in angleški patologi Carcass

Metaldays nastopajočim dodajajo nova imena- prihajajo nemški neutrudni veterani heavy metala, Accept in angleški patologi Carcass.  Najavljajo še eksplozivne Unearth in sodobne Year Of no Light. Nastopili bodo še brazilske thrash mačke Nervosa, power metalci Minotauro in hrvaški Flesh.

Letos se ponovno nostalgično obračajo tudi k nekoč združeni jugoslovanski glasbeni sceni in tako najavljajo ex-Yu paket, ki ga tokrat tvorijo brežiški death grinderji Dickless Tracy, srbski sludgerji Consecration in hrvaški industrialci Mass Hypnosis.

Seznama nastopajočih za naslednje leto pa še zdaleč niso zaključili …

ACCEPT – jeklo bo stalilo Tolmin – 3 – 2 – 1 – gremo: odprejo naj se vrata in tla preplavijo s staljenim jeklom! Zelo smo ponosni, da najavljamo ikonične ACCEPT na našem glasnem, zabavnem in noro veselem dogodku v Tolminu. Po tem, ko so fantje že desetletja svetilnik metala, smo vsi samo obstali in osuplo gledali njihov zadnji uspeh: z močjo rušilne krogle so udarili s svežim in impresivnim albumom. Odzivi javnosti na “Blind Rage” in turneja z mnogimi razprodanimi koncerti so ponovno dokazali, da so bili, so in vedno bodo jedro tistega, kar je ustvarilo in ohranilo heavy metal. Dokler nas smrt ne loči. Accept that!

CARCASS – nerjaveče kirurško jeklo – Je Carcass sploh potrebno predstavljati? Morda, tistim, mlajšim od trideset let, kot je v Tolminu leta 2008 dejal njihov frontman Jeff Walker. Po tem, ko se Bill Steer konec osemdesetih ni več počutil kot doma v Napalm Death, je v mrtvašnici začel s somišljeniki mrcvariti truplo, iz čigar smrdljivega gnitja je začelo curljati vse od grindcorea, goregrinda, death metala in celo death ‘n’ rolla. Žal, za tem je to truplo preživelo skoraj desetletje v najhladnejšem hladilniku. A prišel je čas, da se na njem opravi nekaj novih poskusov, katere je leta 2013 okronal album Surgical Steel. Brez skrbi, skalpeli Carcass so več kot dovolj ostri, da globoko zarežejo v vaše doživetje festivala Metaldays 2015!

UNEARTH – oni pa niso z našega planeta – Kako simpatičen je lahko band, med čigar merchandiseom lahko najdete tudi lij za pitje piva? Mi pravimo, da zelo! Kaj to pove o njihovi glasbi? Jo lahko povezujemo samo z alkoholom? Mi pravimo, da to sploh ni važno – skočimo raje v moshpit! Po tem se lahko vedno osvežite s pivom in če boste še lahko hodili, si privoščite poživljajočo kopel v Tolminki. Preidimo k bistvu: takoj po prvih rifih Unearth skladbe bo vsak metalec začutil srbečico v vratnih mišicah. Unearth delujejo že preko 15 let in z novim albumom “Watchers Of Rule” so še bolj neposredni kot kadarkoli prej. Odlično, pripravimo se na nepozaben nastop!

YEAR OF NO LIGHT – morilsko surfarjo od 2001 –Nič nimamo proti čednim surferskim fantom, a tako ogromen vala uničujočega kitarskega zvoka je težko prenesti. Lahko nas odplakne, tako kot preostanek bedakov, ki skušajo nasprotovali zvočni izkušnji francoskih post metal princev. Za nekaj sekund vam morda uspe priti na površje in zajeti nekaj zraka, a kaj kmalu se boste srečali z naslednjim valom. Morda bomo na Metaldays doživeli ogromen light show, v nasprotnem primeru pa zaprite oči in se prepustite glasbi. V vsakem primeru pa ostanite pod vodo …

DEADLOCK – ponovno v Tolminu –Deadlock so svojo pot začeli leta 1997 v Nemčiji in si do danes nabrali 17 let izkušenj v glasbenem poslu. V tem času se je njihova zasedba pogosto spreminjala in to jim je pomagalo, da so se v bandu zbrali najboljši glasbeniki za njihov prepoznaven slog. Ponujajo nam melodični death metal v kombinaciji z metalcoreom in elektronskimi elementi. Omenjeno zaključijo z moškimi growli in ženskimi clean vokali, to pa ustvarja prelep kontrast in unikaten zvok. Ne glede na to, ali iščete klasični, tehnični ali ekstremni death metal, Deathlock imajo v rokavu karto za vsakogar na Metaldays 2015!

MINOTAURO – Bulls on parade – Minotauro je leta 2010 v Trstu (Italija) ustanovil kitarist in skladatelj Roko Smajlagic. Pridružil se mu je Davor Pavelić, basist in prijatelj iz njune prejšnje skupine HEAT. Po nekaj časa sta v svoje vste vzela bobnarja Emanuela Petruccija, kitarista Petra Pahorja in na koncu dopolnila zasedbo s klaviaturistom Alesem Lavricem. Minotauro uspešno sodelujejo tudi s simfoničnim orkestrom. Delujejo s hrvaškim orkestrom IstriaPhonic pod taktirko Denisa Modrušana, ki je s skupino sodeloval tudi pri produkciji njihovega albuma. Po izidu albuma je skupino zapustil kitarist Peter, zato so poklicali starega prijatelja Damjana Caharija. Damjan je povabilo navdušeno sprejel. Marca 2013 so svojo glasbo zaupali v roke nemški založbi DUST ON THE TRACKS.

NERVOSA – čista ženska moč – “Nervosa” v portugalščini pomeni “jeza” in zagotavljamo vam, da so tri brazilska dekleta dorasla svojemu imenu. Prinašajo nam čisti, hitri thrash metal, katerega lahko primerjamo s starejšimi izdelki Kreator in Destruction, pa tudi z Exodus, s katerimi so si lani delile odre. Njihovi osupljivi nastopi in demo posnetek je bil vse, kar so potrebovale za podpis z Napalm Records. Nikar ne zamudite Nervose na Metaldays – ne samo zato, ker so dekleta, ampak zato, ker vedo, kako se stvari streže!

FLESH – naj bo meso – Tesna koža, težki metal, krvavi riffi in živalsko zavijanje. To je Flesh, zagrebški trio, ki že od leta 2004 brani metal vero. V letu 2014 je izšel njihov istoimenski studijski album, s katerim nadaljujejo svoje poslanstvo zastrupljanja prebivalstva s heavy metalom. Na Metaldays 2015 vas vabijo na zvrhano porcijo strupa, a ne pozabite, to je samo metal.

BALKAN ATTACK – DICKLESS TRACY, CONSECRATION, MASS HYPNOSIS – Nekoč je bila Jugoslavija, prelepa država z dobrimi ljudmi in veliko odlične glasbe. Po razpadu države je razpadla tudi ena najbolj unikatnih in samozadostnih glasbenih scen v Evropi. Danes metal skupine iz republik bivše Jugoslavije bijejo boj s premajhnim trgom, pomanjkanjem profesionalne mašine in izolacijo od ostanka Evrope. Kljub temu na tem področju obstaja kar nekaj pravih metal vojščakov, ki kljub vsemu že leta dajejo vse od sebe in skrbijo, da metal scena ne zamre. Tako letos ponovno najavljamo paket iz bivše Jugoslavije, ki ga tokrat sestavljajo srbski sludgerji Consecration, hrvaški industrialci Mass Hypnosis in slovenski death grinderji Dickless Tracy. Naj živita bratstvo in enotnost!

Povezani članki: