Video dneva za vas izbira Bekko

Bekko (foto: Joze Sveticic)

Sašo Benko, ki ga poznamo iz zasedb Psycho-Path, Manul ter Werefox, je dejaven tudi kot solo inštrumentalni artist pod imenom Bekko. V njegovem ustvarjanju na kitari in zbirki različnih kitarskih efektov se prepletajo improvizacije, ki se sprehajajo med noisom, melodičnim preigravanjem akordov, sprehodi v bolj ali manj nežno distorzije in odmeve …

1. (ponedeljek) Jon Spencer Blues Explosion – Live at the French TV

https://www.youtube.com/watch?v=kA_dSBLp1A8&spfreload=10

Divje, brezkompromisno, surovo, razvratniško, theremin, Jackie Chan, Jon Spencer se dotakne vsakega kotička TV studia medtem ko pridiga o bluesu in rock’n’rollu. Hkrati pa servira pomembno življensko vodilo o iskanju lastnega artističnega izraza in odpora proti konformizmu:

“SPIN magazine wanna’ tell you what to wear,
but I ain’t getting with that.
Or MTV….
FUCK YOU!

Make up your own mind, ladies & gentlemen,
and do your own thing!”

2. (torek) St. Vincent – The Party (Live at Austin City Limits)

https://www.youtube.com/watch?v=6nt2PcrNudY

Čisto slučajno grem danes prvič na St. Vincent koncert v Areno na Dunaj, čeprav sem fan že kar nekaj let. Ta video je iz meni najljubšega obdobja, okrog časa koncertiranja v podporo albuma ‘Actor’. Zadnja polovica komada mi še vedno naježi kožo, pa čeprav sem ta video videl že vsaj stokrat.

3. (sreda) Cornelius – Sensuous (live)
Res neverjeten live band izpod prstov masterminda projekta Keiga Omayade, ki s svojim eklektičnim pristopom raziskuje glasbo tako raznobarvno kot so barve na projekcijah v dotičnem videu. Izbral sem minimalistično/ambientalno skladbo ‘Sensuous’, z istoimenskega zadnjega albuma, od katerega je preteklo že 8 let.
4. (četrtek) Yo La Tengo – And The Glitter Is Gone
Band, ki diha skupaj kot ena celota in počne tisto kar imam najraje – išče perfektno razmerje med hrupom in melodijo. Yo La Tengo v 15 minutah, kolikor traja komad, na vrhu zgradbe odigrajo soundtrack za prehod pisanega sončnega zahoda v temno noč. Čarobno.
5.  (petek)Adrian Belew – Electronic Guitar Instructional Video
Adrian Belew (King Crimson, Talking Heads, David Bowie, Nine Inch Nails, Frank Zappa) je en od najbolj inovativnih kitaristov, ki ruši percepcije o tem kako bi morala zveneti kitara. V tem geeky videoju predstavi alternativne pristope k kitari, ki bi verjetno povzročili glavobol tradicionalnim, neavanturističnim kitaristom.

6. (sobota)Ty Segall – You’re The Doctor (Live at Letterman)

Eden najbolj energičnih nastopov, ko kar pričakuješ, da bo Ty skočil skozi ekran in te lopnil po glavi s kitaro.
7. (nedelja)Spiritualized – Live at MTV 120 minutes
Moja obsesija s Spiritualized traja že kakih 12 let in se jih še kar nisem naveličal. Zapreš oči in se počutiš da lebdiš skozi vesolje. Mešanica space rocka, jazza, gospela in halucinogenih substanc. Spiritualized pašejo za vsako možno počutje.

Povezani članki:

Značke: ,