15. FV Music festival v Menzi pri koritu

The Bambi Molesters

Ljubljana / Menza pri koritu
6. 12. 2014

FV music se je, začenši kot založba FV, v skoraj tridesetletnem delovanju sprva posvečal širšemu spektru alternativne glasbe in se kasneje osredotočil na rock’n’roll in njegove podzvrsti. Letošnji 15. festival FV Music so združili z dvajseto obletnico hrvaške zasedbe The Bambi Molesters in priredili prijetno druženje v pravi rock maniri. Ob prihodu so na odru že razbijali Naked Truckers. Trio na bobnih, kitari in basu so z garažno – rockabilly vižami poskrbeli za nasmehe in veselo poplesavanje. Pregovorno zadržani Madžari so bili na odru pravo nasprotje nacionalnega stereotipa. Zelo komunikativni, aktivni in zabavljaški. Vključno z metanjem po tleh, poljubljanjem inštrumentov in z velikim napisom na hrbtni strani basa: “Vse joškarce pridte u prvo vrsto!

Pred njimi so festival otvorili domači Persons from Porlock, tretji pa so na oder stopili Bambiji, večkrat opevani kralji surfa tako na Balkanskem polotoku kot v širši regiji. Svoj sloves so, nedvomno, ubranili. Kitarska poezija na valovih oz. surfanje po strunah. Peterica, nič kaj zgovorna, a zato toliko bolj spevna in udarna, je kmalu na oder povabila še trobentača, ki je, vsaj za spodaj podpisano, češnjica na tortici. Zavidljivo udomačeni tako na odru kot med sabo, so nam postregli z večino svojih hitov, večina njih iz zadnje studijske plošče As the Dark Wave Swells, a tudi nekaj teh, ki štejejo že 20 let.

Kot napovedano, se jim je v sklepni tretjini pridružil v Ljubljani živeči Chris Eckman. Sodelovanje med ex-Walkaboutsovcem in Hrvati poteka že leta in skoraj ni koncerta Bambijev v Ljubljani, kjer se ne bi pojavil tudi Chris (striktno osebno mnenje – ampak načeloma mi to sodelovanje na koncertih The Bambi Molesters ne odgovarja preveč, kljub temu, da gre sicer za zelo solidno zadevo), toda The Strange– ime, s katerim poimenujejo to sodelovanje – pa me je tokrat bolj pozitivno presenetilo. Verjetno je razlog tudi v tem, da so več časa namenili udrihanju po strunah kot vokalni interpretaciji.

Popolnoma razgreti smo se po nastopu Bambijev obiskovalci imeli priložnost le malce ohladiti, ko so na oder že prihrumeli Finci. Garažna rock skupina The Flaming Sideburns nas je obdržala na nogah in poskrbela, da se večer ni prehitro končal. Skupina je nastopila energično in suvereno, na koncu pa so se jim na odru pridružili še Bambiji.

Po koncertnih nastopih je glasbeni program v svoje roke vzel DJ Hibari in zabaval možico še dolgo proti jutru. Za konec naj dodam: “Vse najboljše Bambi Molesters” in: “Še na mnoga leta, dragi FV music!”  Hvala, da hranite našo rock’n’roll lakoto.
tekst: Tjaša Janovljak
foto: Branka Resnik

Povezani članki: