Koncertno dogajanje v 2015

Faith no More junija prihajajo na Dunaj (Rock in Vienna)

Tako, pa smo zakorakali v leto 2015. Leto 2014 je prineslo več ali manj zanimivih koncertov, festivalov in dogajanja, glasba ne utihne zlahka. In tako bo tudi v 2015, počasi na plano curljajo datumi in imena, katerih se ne bo smelo zamuditi. Glasbena scena tako ponuja pester nabor glasbenih ustvarjalcev in pokriva velik spekter okusov.

Že januar nam ponuja zanimiva imena in koncerte, vse od klubske scene z Bolesnim Grinjem, pa do velikih imen kot so Ignite. Katarina Juvančič in Dejan Lapanja bosta predstavila svež album Hope’s Beautiful Daughters, Noctiferia pa bo zaključila svoj mini turnejski del v Ljubljani. V Zagreb pa prihaja veliki jazz glasbenik Glenn Miller.

Prvega februarja prihajajo Earth – bend, ki s svojim glasbenim izrazom že od konca 80ih let prejšnjega stoletja navdihuje kopico ljudi. Februar nam prinaša tudi svež festival MENT – festival in konferenca, ki se osredotoča na predstavljanje aktualne glasbe, mreženje in glasbeno industrijo. Nalezljivi riffi, ostri vokali in brutalni ritmi so sinonim za prihajajoče Suicidal Angels. Vračajo pa se tudi glasbene legende – Mark Lanegan in Yann Tiersen. Zagreb pa se bo tresel pod Sabatoni.

Marca se z novim albumom Backspace Unwind k nam znova vrača kultni angleški trip-hop duo Lamb, vračajo se tudi finski evrovizijski grozoviteži Lordi, na isti dan pa bodo v Zagrebu zaropotali sludgerji Crowbar. Solkanska Mostovna marca vabi na švedske black metalce Marduk. Day of Metal pa vabi na zasedbe kot so Overkill, Death DTA, Sanctuary, Massacre, Abysmal Dawn, Chronosphere, Methedras in Loudblast. Če so ta imena mogoče preveč brutalna za vas, pa vseeno iščete nekaj rockerskega, vam priporočamo Britance Archive, ki so našli svoj raznovrsten zvok v mešanici rocka, psihadelije in shoegaze sprehodov. Vam dogajajo zasedbe kot je npr Tool, njihov zvok ali pa zasedba Opeth? Potem ne zamudite zasedbe Soen, ki s svojim svojevrstnim zvokom izpod rok bivšega bobnarja Opeth Martina Lopeza zagotovo zaščemi v bobničih. Če pa slučajno nič od zgoraj naštetega ni za vas, pa preverite koncert Ane Moure, fado pevke iz Portugalske. Lahko pa se zapeljete tudi do Dunaja in doživite velikega Devina Townsenda v svojem velikem projektu Devin Townsend Project. V Zagrebu pa bodo noreli na mini festivalu Taste Of Anarchy.

Prvi april, dan šaljivcev, toda resnično, brez šale, v Ljubljano znova prinaša punk-rock legende Lagwagon. Nekateri so se zelo razveselili novice, da se vračajo tudi inštrumentalni post-metalski Russian Circles. Med povratniki bo zagotovo spet lepo videti tudi Bena Frosta, ki združuje intenzivno zvočno umetnost z militantno post-klasično elektronsko glasbo. April pa še ni končal s povratniki – znova prihaja eden najmarkantnejših figur neodvisne ameriške glasbene scene zadnjih dveh desetletij ter kultni vodja nekdanje konjenice 16 Horsepower David Eugene Edwards – Wovenhand. Če vas zanima Steven Wilson, pa bo treba skočiti do Dunaja. Zagreb pa vabi na britanske post pankerje Gang Of Four.

V Ljubljani bo maj nežno otvoril berlinski pianist Nils Frahm, Ozric Tentacles pa bodo otovorili maj v Zagrebu. Nič kaj nežno pa ne bo v sredini maja, kajti obeta se nam dvodnevni brutalni mini festival Games of Hardcore z imeni kot so Deez Nuts, Being As An Ocean, Comeback Kid, Bane … Udarno pa bo zagotovo tudi na koncertu nemških velikanov power metala Blind Guardian. Maj bo zaključila Druga Godba, sicer še brez najavljenega programa, a zagotovo bo znova presenetila s kakim zanimivim imenom.

Nato pa pride že junij in poletje ter otvarjanje poletnih festivalov – Rock in Vienna, Nova Rock, INmusic festival, Metaldays, Schengenfest, Punk Rock Holiday, Brutal Assault, Sziget, v jeseni še nemški Euroblast

Poleg festivalov pa so najavljeni še koncerti kot so OFF!, Lividity, Agalloch, v jeseni pa na nas čakata še Eros Ramazzotti in Annihilator.

Seveda to ni celotno dogajanje pri nas in sosedih, zagotovo bo najavljenih še kar nekaj malih, srednjih in večjih koncertov. Toda že trenutni pregled imen nam razveseli srce in glasbene brbončice. Ne pozabite pa preveriti tudi klubske scene (tako slovenske, kot tuje), na prvi pogled majhna imena, a glasbenega talenta in zanosa je tudi tam veliko, nikakor ne moremo in smemo mimo njih. Dobrodošli v 2015!

seznam že najavljenih koncertov:
Katarina Juvančič & Dejan Lapanja Band, Lolita – 13 . januar

Bolesno Grinje, Culto Del Cargo,  Jesus Ain’t In Poland, Noodweer – 16. januar

Glenn Miller Orchestra – 19. januar

Noctiferia, Rest In Fear, Negligence, Morywa – 22. januar

Mudbath, Kripl – 28. januar

Ignite – 28. januar

Earth, Black Spirituals and Don McGreevy, Rogier Smal Duo – 1. februar

Sabaton, Delain,  Battle Beast – 2. februar

MENT – 4. februar – 7. februar

Yann Tiersen, Tiny Feet – 21. februar

Sister, Ransom Call – 25. februar

Suicidal Angels, Dr Living Dead, Angelus Apatrida – 26. februar

Mark Lanegan Band, Duke Garwood, The Faye Dunaways – 28. februar

Lamb – 3. marec

Lordi – 7. marec

Crowbar – 7. marec

Marduk, Belphegor – 8. marec

Ana Moura – 8. marec

Day Of Metal – 10. marec

Devin Townsend Project – 11. marec

Archive – 15. marec

 Taste Of Anarchy – Nasty, Lionheart, Cruel Hand, Desolated, Coldburn, Havenside – 17. marec

Soen, The Man-Eating Tree – 22. marec

Skyharbor, sleepmakeswaves and Tides From Nebula – 31. marec

Lagwagon, The Flatliners, Western Addiction -1. april

Steven Wilson – 4. april

Russian Circles, Helms Alee – 5. april

Ben Frost, Ontervjabbit – 16. april

Wovenhand – 22. april

Gang of Four – 24. april

Ozric Tentacles – 2. maj

Nils Frahm – 6. maj

Games of Hardcore – Trash Talk, Deez Nuts and Being As An Ocean – 11. maj

Games of Hardcore – Comeback Kid, Bane, My Iron Lung, World Eater – 12. maj

Blind Guardian – 21. maj

Druga Godba – 29. maj – 30. maj

Rock in Vienna – 4. junij – 6. junij

Nova Rock – 12. junij – 14. junij

INmusic festival – 22. junij – 24. junij

OFF!, Joko Ono – 8. julij

Lividity – 12. julij

Agalloch – 31. julij

Metaldays – 19. julij – 25 julij

Punk Rock Holiday 1.5 – 3. avgust – 8. avgust

Brutal Assault – 5. avgust – 9. avgust

Sziget festival – 10. avgust – 17. avgust

Eros Ramazzotti – 22. september

Euroblast – 1. oktober – 3. oktober

Annihilator – 15. oktober

Povezani članki: