Portret: Boštjan Levičar

Boštjan Levičar (foto: Nastija Fijolič)

Boštjan je gonilna sila skupine Momento iz Krškega, ki jo poleg njega, zadolženega za vokal in kitaro, sestavljata še bobnar in spremljevalni vokalist Robi Dvoršek ter bas kitarist Marko Jakopin. V zdaj že lanskem letu so pri Celinki izdali drugi album Karma Reset, iz katerega odmeva novo upanje za svet. Prav tisto, kar potrebujemo!

 

Momento deluje od leta 2006 in pet let po pričetku skupnega ustvarjanja – leta 2011 – se je posavska skupina predstavila s prvencem Era, medtem ko so fantje lani izdali album Karma Reset, ki vključuje uspešnico Druga stran. Album tudi sicer na svoji poti srečuje izjemno lepe odzive, saj gre za avtorsko močno skupino, ki v središče postavlja melodičnost vokala. Vendar Boštjan, kot narekujejo današnji časi, ob pomoči Robija in Marka ni le pevec, kitarist ter avtor glasbe in besedil, temveč je skupaj z njima primoran biti tudi »manager, informatik, prodajalec, snemalec videospotov in še kaj bi se našlo.« Po svoje mu vpetost v vse vidike ustvarjanja (ter vsega, kar sodi zraven) ustreza, saj ima glasbenik »tako več kontrole nad svojo glasbo in tudi nad potjo, po kateri ta pride do poslušalcev, a po drugi strani je vse skupaj precej zamudno, zato včasih zmanjka časa za muziciranje.«

Ker glasbeno kariero razvija sočasno ob “pravi” službi, je čas, ki ga ima(jo) na voljo, omejen. Vendar kakovost skupine Momento zato ne trpi. Morda celo nasprotno. V glasbo, ki jo ustvarjajo, vlagajo vso ljubezen, ki jo premorejo in rezultat je brezkompromisnost. Sledijo sebi in prav to jih dela pristne. Skupaj s preudarnostjo in dolgoročnimi načrti. Najbrž jih tudi zato v letošnjem letu čaka turneja v tujini. Po koncertiranju po Sloveniji, ki na njih čaka še vso pomlad, se bodo odpravili na Češko, Poljsko in Slovaško. Morebiti še kam. Za koncerte se še dogovarjajo in dopuščajo tudi kakšno presenečenje. Predvsem bi se radi predstavili na čim več festivalih. Tako bi zanje izvedelo več (novih) poslušalcev in ljubiteljev rocka. In tako bi njihove možnosti in priložnosti v prihodnosti postale večje.

Karmo Reset Boštjan opisuje kot »svetlejšo in barvitejšo od Ere. Vendar se temnih barv kljub temu nismo povsem odrekli. Ne nazadnje se lepota skriva tudi v njih.« Poslušalci bodo na albumu našli tudi večjezikovnost, saj se »ne omejujemo. Izberemo tisto, kar neki pesmi najbolj ustreza in le še vprašanje časa je, kdaj se bomo predstavili s pesmijo v nemščini.« A Momento na svoji dosedanji poti ni doživljal le uspehe, navkljub zmagam in nagradam. »Po natečajih in tekmovanjih smo dobili krila, a smo ob pričetku samostojne kariere padli na realna tja. Naša krivulja ni več eksponentno naraščala, temveč stagnirala. Na nek način smo se tako mentalno kot glasbeno resertirali.« In isto sporočajo ostalim: pojdimo svežih in pozitivnih mislih skupaj naprej. Resertirani.

Boštjan Levičar bo januarski kolumnist v rubriki Glasbopisi. Resertirajte se ob branju njegovih kolumn.

Album Karma Reset posavske skupine Momento lahko kupite TUKAJ.

 

Nina Novak

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=T2DKN-_-sxw[/youtube]

Povezani članki: