Odličen koncert Orlando Juliusa in The Heliocentrics

Konferenca o nigerijski glasbi, Ičo Vidmar

11. 2. 2015
Ljubljana / Kino Šiška

Drugogodbaši so na oder Kino Šiške pripeljali legendo iz Nigerije, oklicanega za očeta Afro Soula, Orlanda Juliusa. Ta je v preteklem letu sodeloval s prav nič manj spoštovanimi The Heliocentrics, plod tega zanimivega druženja pa je septembra izdana cedejka Jaiyede Afro in, posledično, tura po Evropi. Podrobnejši pogled na koncertne postanke sicer razkrije, da so v evropski turi izpustili precejšni del Evrope in le hvaležni smo lahko, da so se ustavili tudi pri nas.

Večer se je začel s predavanjem Iča Vidmarja z naslovom »Zahodna Afrika iz druge roke: Nigerijska popularna glasba od 1960 do 1980 in svet,« nadaljeval v preddverju s setom DJ Borke in se nato preselil v Katedralo. Najprej so na oder prišli The Heliocentrics in začeli z rahlo zasanjano in psihedelično glasbo ogrevati publiko, nato pa je po nekaj minutah na oder prišel mali, nasmejani Orlando. Več kot sedemdesetletni gospod je mojster saksofona, iz katerega izpiha marsikateri zvok, med nastopom pa je poprijel še za manjši boben ter igral po klaviaturah. Na odru je za spremljevalni vokal in dodatne afriške zvene skrbela še ženska predstavnica, žena Orlanda, gospa Latoya Aduke Ekemode, katero si bo najverjetneje večina obiskovalcev zapomnila po občudujoči zmožnosti tresenja bokov, nekateri pa tudi po angažiranih govorih.

Približno dve uri trajajoč koncert nam je prinesel mešanico Afrobeata, funka, soula, jazza z elementi psihadelije, ki je bila nadvse plesna. Tudi za premražena in pregovorno trda slovenska telesa.  Odigrali so večino materiala z omenjenega albuma, preigravali pa so še nekatere Orlandove hite izpred približno pol stoletja.

Večer se je končal prehitro, tako kot se vselej lepe stvari končajo prehitro. Druga Godba se je zopet  izkazala kot odličen gostitelj in nas spomnila, da je zadnji vikend maja že dosti bližje.

tekst: Tjaša Janovljak
foto: Urška Lukovnjak

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.