Prihaja podmazan boter popularnih afriških godb Orlando Julius

11. februarja v Ljubljano prihaja boter afro beata Orlando Julius.  Saksofonist, pevec in tekstopisec prihaja s čvrstim funkom in omamno psihadelijo, pravijo mu tudi podmazan boter popularnih afriških godb.

Orlando Julius je eno največjih odkritij leta 2014, čeprav je na glasbeni sceni že pol stoletja! Poleg tega je Orlando Julius imel tudi močan vpliv na rojaka, vrstnika in sopotnika Felo Anikulapa Kutija, s katerim sta v 60-ih pretresla najprej nigerijsko in prek nje celotno afriško glasbo, nato pa pustila še neizbrisen pečan na ameriškem funku. Fela je še danes zvezda na globalnem glasbenem nebu, medtem ko je zvezda Orlanda Juliusa po vrnitvi iz ZDA sijala samo v Nigeriji, za kakšen utrinek na mednarodni sceni pa so poskrbele samo ponovne izdaje njegovih prvih albumov. Dokler se niso nanj spomnili Heliocentrics. Britanski psihadelični jazzerji, ki so obudili že mednarodno kariero Mulatuja Astatkeja, so z njim posneli album Jaivede Afro, s katerim je Orlandov izraz dobil novo, progresivno podobo.

Pred pričetkom koncerta  Orlando Julius & The Heliocentrics pa lahko prisluhnete še predavanju Iča VidmarjaZahodna Afrika iz druge roke: Nigerijska popularna glasba od 1960 do 1980 in svet, ki se bo pričelo ob 19.30 uri.

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.