Rudi Bučar s singlom in videospotom Izola napoveduje album Konəc

Rudi Bučar (foto: Bojan Stepančič)

Rudi Bučar v teh dneh svojo pozornost posveča pripravam na nastop na EMI, ki bo potekala 28. februarja. Pred tem s singlom Izola najavlja album Konǝc, ki bo izšel 2. marca in bo vključeval tudi skladbo Šaltinka, s katero se bo predstavil na slovenskem izboru za pesem Evrovizije.

Skladba Izola je nastala na prošnjo izolskega nogometnega kluba, ki je potreboval svojo himno in »seveda sem privolil, saj ima klub za nas Izolane zelo velik zgodovinski in sociološki pomen. Poleg tega skladba neposredno opeva tudi Izolo samo,« pove Rudi.

Izola je, kot je zanj značilno, saj se že leta trudi ohranjati istrsko kulturno dediščino in jo hkrati približati mlajšim generacijam, napisana v bilingvističnem dialektu. Poleg besedila, ki je vezano na opevanje Izole in njenega nogometnega kluba, skladbo odlikuje lahkoten ritem, iz katerega veje mediteransko vzdušje. Tega je nadgradil z zapeljivimi kitarskimi vložki in spremljavo harmonike, kar jo nekoliko ponese celo v žanr šansona.

Za vizualno upodobitev, iz katere veje starodavnost, je poskrbel režiser Peter Kleva. Videospot skuša prikazati občutke pripadnosti, enotnosti in sodelovanja ter sožitja tako mladih kot nekoliko starejših in obenem poslušalcem ter gledalcem ponuja izbor čudovitih s soncem obsijanih kadrov slovenske obale.

Dvojni album Konǝc, kot se po istrsko reče niti, bo izšel 2. marca pri založbi Celinka.si. Gre za skupek folk skladb, med katerimi so v zadnjih letih mnoge že našle pot do občinstva tako v obliki singlov kot tudi v živih izvedbah na koncertnih odrih. Poleg avtorskih skladb bo na zgoščenki še nekaj priredb istrskih ljudskih napevov, medtem ko bo druga zgoščenka zajemala a capella skladbe v istem slogu, ki so v preteklem letu že izšle na albumu Kantajmo, katerega izvajalci so člani zasedbe Kvartet 7 Plus (prav tako Celinka.si).

Besedilo, glasba in aranžma skladbe Izola: Rudi Bučar

Režija videospota: Peter Kleva

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1wKMFiEDOZE[/youtube]

Povezani članki:

Značke: