Druga godba – pomladna budnica za majski glasbeni prepih

31. mednarodni festival Druga godba2015, ki bo potekal od 28. do 30. maja 2015 napoveduje prve koncerte. V Ljubljano in na Drugo godbo se bo po štirih letih vrnila maroška zvezdnica Hindi Zahra, nastopila pa bo tudi zvezda španske glasbene scene, Sílvia Pérez Cruz.

Hindi Zahra, glasbenica (in igralka), ki jo je svet spoznal po hitu Beautiful Tango in ki je navdušila tudi občinstvo v polni Katedrali Kina Šiške, bo v začetku aprila izdala novi album, ki ga že več let nestrpno pričakujemo.

Sílvia Pérez Cruz je nova velika zvezda na španski glasbeni sceni. Bivša pevka lanskih gostij Druge godbe Las Migas je postala po izidu albuma Granada, ki ga je letos posnela v duetu s samosvojim kitaristom Refreejem, ena najbolj iskanih izvajalk na Iberskem polotoku in tudi že v Franciji. Odlikuje jo izjemen glas in sijajne interpretacije znanih pesmi iz Španije in drugod.

Druga godba bo sicer predstavila več tematskih sklopov. Enega od programskih fokusov letošnjega festivala so poimenovali Fenomen Glitterbeat. Glitterbeat Records je namreč v Ljubljani delujoča založba, ki je lani prejela nagrado za najboljšo založbo leta na najprominentnejšem dogodku za glasbe sveta, na Womexu – World Music Expu.

Fenomenu Glitterbeat bo posvečen uvodni dan Druge godbe, 28. maja. Začel se bo z mednarodno konferenco z istim imenom, nadaljeval pa z glasbenima senzacijama, z Azizo Brahim iz Zahodne Sahare in Nouro Mint Seymali iz Mavretanije.

Naslednji večer se bo v sklopu tega fokusa predstavila še psihadelična rockovska zasedba iz Turčije Hayvenlar Alemi. Njihov prvenec Visions of a Psychadelic Ankara bo prav v času festivala na vinilu ponatisnil Glitterbeat.

Na festival pa rpihaja tudi Katalena, ki se je minuli konec meseca mudila v novomeškem glasbenem studiu, kjer so posneli novi, že šesti album. Ta bo izšel sredi pomladi in bo premierno predstavljen na Drugi godbi. Za zvočno podobo albuma sta tudi tokrat poskrbela Blaž Celarec in Marko Turel.

V sklopu efstivala pa bo nastopila tudi  tUnE-yArDs, glasbeni projekt mlade Američanke Merrill Garbus.

Festival Druga godba je s svojo 30-letno zgodovino eden najpomembnejših festivalov osrednje Evrope, ki predstavlja glasbe sveta. S svojim konceptom, novimi pristopi in »odkrivanjem« neznanih glasbenih vsebin in geografskih teritorijev je edinstven v tem kulturnem prostoru.

FESTIVALSKA VSTOPNICA omogoča prost vstop na 17 koncertov, več kot 10 spremljevalnih dogodkov, konferenc, workshopov, DJ delavnico, otroško drugo godbo, masterclass za glasbene kritike in še in še… in še. Vse to v 3 dneh!

Vstopnice za celoten festival si lahko po predprodajni ceni 30€ do vključno 20. marca zagotovite na vseh Eventimovih prodajnih mestih. Po tem datumu vam bodo do dne pred pričetkom festivala na voljo tudi vstopnice za posamezne festivalske dneve za 25 €, še vedno pa bodo po 35 € v prodaji tudi vstopnice za celoten festival.

Povezani članki: