Super Action Heroes – Heroji vračajo udarec

(samozaložba, 2015)

NAŠ ČLOVEK ali GENIJ na POSKOK?

Promo album akcijskih junakov »iz podeželja« vsebuje 12 (več ali manj) avtorskih pesmi, izjemi sta dobro poznani priredbi So Lonely in pa What Is Love, pomenita pa predvsem popestritev že tako zajebantskega repertoarja zamaskiranih glasbenikov. Zdi se, da je ena od osrednjih tem tudi neznosni položaj, tj. vsakdanja »štala«.

Uvodna pesem Ugrabljen je podkrepljena z valček vložkom. Ta vseslovensko združevalna zibanica, dobro znana širšemu avtohtonemu okolišu, izpopolnjuje (možno) posmehovalni refren: »Jojojoj ko’k’ je lepo doma, kjer valček nam igra …«, in nas takoj izstreli v vesolje domačih razsežnosti, na plesišče neobetajočega slovenskega družbenega položaja, s katerega bi bilo najbolje pobegniti. Naveličani hleva, torej, nam znani akcijski heroji, v postavi dvojcev: (pihalno-trobilni par) Batman-Robin in Superman-Spiderman (ritem sekcija) in pa Flesh (… a … aaa …) ponudijo ugrabitev. Ljubezensko ozračje prve pesmi promocijskega izdelka domačega ska-pank kvinteta, naslovljenim Heroji vračajo udarec, je prepredeno s humorno izvenzemeljskim: sredi pesmi se znajdemo na žitnem polju z velikanskimi krogi, kjer so ponoči parkirali neznani gosti tujega izvora. Kako znano.

Opisano podeželje ima opraviti s čudaškim pojavom. Globalizacija ustvari rahločutnega fanta, ki si raje reže žile in vsesplošno emoizira kot da bi opravljal domača opravila, traktorja ne vozi. Živeti mu je težko, delati še težje – Emo iz podeželja je nadaljevalna po-ska-ska-ska-kujoča pesem – bolj kot se upira, bolj ga vleče v podeželje?!! Pomensko sicer možno predložno obliko v naslovu pesmi je vredno razložiti s samo lokacijo neljubega junaka Ema: ta je nastanjen v svoji sobi na podeželju, a hoče ven, ven iz domačijskega okoliša, skratka, na podeželju je doma že toliko časa, da je že čisto v njem. Na hitro – z multikultivatorja v svet.

Filozofsko večplastnost samega besedila zapazi tudi »junaški« frontmen Flesh. Za pogrkujočega mišičnjaka se dolgo ni vedelo, odkod pravzaprav prihaja (po zadnjih informacijah gre za koroškega Slovenca!), na koncu druge pesmi namreč kliče znano versko osebnost. Seveda, ta vsebuje črko r in je ženskega spola …

Neizbežnost medosebnega dualizma v ljubezni je slišna v tretji pesmi Najboljši par, ko lirski subjekt ugotavlja, kako sta si s parom diametralno različna, konča se pri denarju, ki ga ona seveda nima. Kvalitetno je sodelovanje ritem sekcije herojskega predznaka. Prisotno je skozi celoten glasbeni sestavek – k’t ata na mamo – zato ansambel sploh lahko »zadiha«. Superman in Spiderman, kajpada, junaško. Lahko pa bi slednja postala najpar, upoštevajoč novodobno večvrstnost družbene seksualnosti? Če je dobro za utrjevanje bendovskih vezi? Kakorkoli, posameznik je v nadaljevanju So Lonely, v tej samoti pa ugotavlja, da je (med drugim) degradiran tudi v liriziranju.

A Lirični debili vedo, kaj je iskrenost: »Tri iste melodije, teksti so brez pomena, vlečejo nas sam’ v’n akcijska imena …«. Peta pesem sicer prinaša tudi prvi »resnejši« kitarski solo, skozi celoten album prisotne madcaddiesovske viže pa držijo poslušalca v zibežu, resda malce bolj »na poskok«, kot smo  vajeni v ponarodeli, sicer tujeizvorni, zibanici. Domači kvintet veseljuje dalje, tako po agropopovsko, a je v vsaki šali malo resnice, pa ne preveč. Šesta pesem Alkohol nam piše pesmi rahlja navidezno resnobnost vsakdana – tudi tu se Slovenci uvrščamo na željene stopničke. Izpostaviti pa je vredno skupne glasbene teme albuma, ki dobro protiutežujejo herojsko moč koroškega vodje superakcijskih junakov. Flesh nadalje ugotavlja svoj finančni (ne)status,  zaradi katerega ne more loviti večjih rib, zato lovi »naivnice«, ki bi jih vozil z motorjem, z »neznanim« namenom, uradno domov. Domačijskih umor je ravno v tem, da so viže »liričnih debilov« SAH zrcalo domače družbene situacije, kjer se nepretrgoma bohotita licemerstvo ter lažni moralizem – Slovencem dobro znani disciplini »kičme« – tu »domača glasbena scena« ni izvzeta. Kritika sama je, navkljub sami veseljaškosti benda, lahko vzeta kar resno, a še zmeraj v oziru zafrkancije, torej ne več, kot je potrebno. Ko se dela dan, je še zmeraj važno, da je pivo mrzlo, da zabava teče od jutranjih ur dalje …

Splošno predstavitveno deluje pesem Super akcijski junaki, torej: »Vsi ‘majo moč, odženejo zlobneže proč.« Naj še predočim, da se basirajočemu pajkomožu ljubkovalno reče Spajdi … Supermenči, je to tvoje maslo? Breztrofejna superakcija … Očitno pa se splača biti Batman; šišmišek se (v tekstu) pripelje s svojim mobilom in s svojim »pomočnikom«, ki pa je v glasbenem okviru čisto enakovreden. Lahko bi rekli, da se izvrstno dopolnjujeta, v pihalno-trobilnem odnosu, seveda.

Lep dan brez tebe – lep odgovor na jutrijšnji nov dan, če so danes (še) dovoljene sanje, kakor se je glasovno izrazil naš prvi »šef«, sicer nižjega stasa. SAH pa: »Le tako se rešiš iz teh sanj, da se soočiš takrat, ko si sam …«. Zopet izjemna podobnost, če jo uspeš razbrati iz širšega družbenopolitičnega konteksta?

Melodičnost pankrokovske dinamike v refrenu (lahko) namiguje na že omenjeno resnost in nevzdržnost družbenega položaja. Dvojezični Slovenec nadčloveških moči včasih tudi zakriči, pomaga. Lahko pa bi izpeljevali, da so le heroji samozadostni, no, pa še vseeno je … Glasbeno ni posebnosti, če predpostavimo sestav pesmi: po-ska-ska-ska-kujoča kitica, melodično udarni napevi ter sporadično izstopajoči solo deli dotičnih. Torej preverjeno, tekoče.

Zaključna pesem Na prvi pogled zaokroži promocijski izdelek slovenskega ska-pank peterca s samokrmarjem. Sicer pa vse, kar je popisano, že tako povzame koroški Flesh (namig: skriti komad). Aja, izdelek »junakov«  se je na promociji  v znani ljubljanski »štali« podarjal, »obveznega« prostovoljnega prispevka ni bilo. Če imate radi glasbo »na poskok«, (ob pivu) radi poskakujete, se pustite »ugrabiti« superakcijskim junakom, imate radi spontanost nasploh,  so Super Action Heroes pravšnji za Vas, zih’r niso raztalal’ vsega. Ni virtuozno, genialno je v svoji preprostosti, in je naše, tega pa ne damo, kajne?

Robert Šercer

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.