V Ljubljano prihaja legendarna Patti Smith

2. avgusta v Križanke s spremljevalno skupino prihaja glasbenica, pesnica, botra punka, revolucionarka, borka za pravice, umetnica, aktivistka, vizionarka Patti Smith.

Patti Smith se ne da popredalčkati, saj je njen opus preprosto preveč raznolik in samosvoj. Njeno ime je postalo sinonim za preplet poezije in rock glasbe, nekonvencionalnosti in boja proti sistemu, predvsem pa je širnemu svetu pokazala, da ženska enakopravnost velja tako na odru kot pred njim. Po hipijevsko obarvanih, optimističnih 60-ih in dokončnemu razkroju idealiziranega ameriškega sna po vietnamski vojni, se je Amerika znašla na političnemu in kulturnemu prepihu. Ta poligon je bil kot nalašč ustvarjen za Patti Smith, ki je pridrvela na plano, odeta v barve ulične poezije, urbane senzibilnosti in nakazala novo glasbeno smer, ki je za vedno spremenila svet glasbe. V drugi polovici 70-ih je na sceno pridirjal punk, že pred »uradno eksplozijo« pa je bila tukaj Patti, ki je leta 1975 izdala svoj prvenec ‘Horses‘, njen kritiško najbolje sprejet album, ki je služil kot neke vrste katalizator za celotno vzhodno-obalno punk in new wave sceno.

Patti je korenito vplivala na razvoj newyorške in globalne glasbe in je bila inspiracija za glasbene izvajalce iz vseh vetrov – Ramones, Madonna, Bruce Springsteen, Sonic Youth, PJ Harvey, R.E.M., Courtney Love, Pretenders, Television, Cat Power, to je le peščica izvajalcev, ki priznava njen vpliv.

dogodek na FB: https://www.facebook.com/events/1616885721878422/

Povezani članki:

Značke: