Winter Breka numero zwei!

14. 3. 2015
Beltinci / Ambasada ŠKM

Da nam v Prekmurju ni tečno in mizerično ne čakamo na Breko oziroma Bistriški Breka fest, ki je pravzaprav edini all metal / hardcore fest v naši od boga dani ravni pokrajini, so nam organizatorji že omenjenega festivala tudi letos postregli z nekakšno warm-up fešto, ki sliši na ime: WINTER BREKA.

Zimsko Breko je odprl Lendavski stoner / desert / sludge metal trio po imenu Scatter. Scatter je v bistvu nov band, kar pa še ne pomeni, da so člani neizkušeni mulci, ki komaj zaigrajo akord ali dva. Ne! Kar smo slišali je bila kvalitetna masaža za ušesa, saj riffi varirajo od počasnih psihadeličnih melodij, ki človeka odpeljejo  v drug svet, in s tem ne mislim Afriko, ampak v božanske sfere. Sledijo proste bas solaže, počasen komad pa tako potuje do svojega vrhunca, kjer te vseka masna rifaža in ti v tistem trenutku ni popolnoma jasno če ti v želodcu kruli ali pa dejansko čutiš moč komada v drobovju. Trio, ki deluje na principu: »Je*** vokal« nam je tako serviral sedem komadov v katerih je mogoče slišati močan nabor bandov, ki so jih fantje skozi leta preposlušali in jih vključili v to kar je zdaj Scatter v svojem najboljšem pomenu. V primerjavi z ostalimi bandi so bili deležni manjše publike, kar pa ne pomeni, da manj navdušene!  Člani so me informirali, da bojda v kratkem grejo v studio kjer bodo spočeli svoj prvi EP. SPREMLJAJTE ZADEVO!

Po krajšem premoru so sledili Zagrebčani Decomposing Entitiy, ki smo jih lahko videli že lani na poletni edicije Breke. Hrvati, ki delujejo od leta 2009 preigravajo death metal prve klase, sam stil pa, če ne drugo vsaj po vokalu, močno spominja na poljske Decapitated iz obdobja albuma Nihility. Do zdaj so izdali le dvajset minutni isto imenski EP Decomposing Entitiy (2009), osmega maja pa bodo ovekovečili svoj prvenec So It Begins pri založbi Perennity Records.

Razpadajoča Entiteta je svoj koncert začela  s hitrim komadom D.N.A. ter pritegnila pozornost množice, ki jo redko vidiš na koncertih v Prekmurju.  Sledil je Class Dissmissed iz že omenjenega EP-ja in njihov, verjetno najbolj znan komadič Historical Monument, katerega video si lahko ogledate tudi na youtubu.  Igrali so še komade Fragments of Annihilation, Cocoon, Private Session in Chosen. Fantje so v svojih štiridesetih minutah prepričali množico, ta pa jim je z »hočemo još« dala vedeti, da so svoje delo opravili z odliko. Na izrecno željo publike so ponovili svoj prvi komad (D.N.A.) ter z njim zaključili svoj del večera.  Kar je bilo slišano je bil res vrhunski death metal, ki ni niti malo monoton, komadi pa barvito spreminjajo tempo ob spremljavi epskih riffov . Enkrat hiter ritem, ki publiko pripelje do mosh-a, spet naslednji trenutek počasna riffaža ali breakdown, ki te sili k headbanganju. Po šestih letih so načeloma še komaj na začetku svoje poti, če pa bo šlo tako naprej pa bo šlo le navzgor!
(PRIPOROČAM)

Sledili so agresivni stari mački in redni obiskovalci naših odrov Bolesno Grinje, ki prav tako prihajajo iz sosednje Hrvaške. Band deluje od davnega leta 2000 in ima za sabo zajetno diskografijo, ki ponuja sedem albumov ter nekaj splitov, na njih pa zelo težko najdeš komad, ki bi bil daljši od treh minut.

Svoj del so odprli z komadom iz najnovejšega albuma Chronicles from the tomb (2014), ki sliši na ime Demodex, »dok si reko keks« pa se je folk začel razmetavat na vse mogoče načine. Z že omenjenega albuma smo še lahko slišali komade kot so Grobnica, Povratak otpisani (I. in II.), Hrana kao oružje, Addicted to grind, Natrag na dno, Blindman in Tragovi na duši. Če mislite da smo pri koncu z komadi, se motite. Naj vas še enkrat spomnim, da so ti komadi dolgi eno do dve minuti, v redkih primerih kaj več. Kljub promociji najnovejšega albuma, ki ga priporočam vsem, saj je odličen, so nam prav tako servirali starejše uspešnice z albumov Nitko nas ne vidi… Ali mi ipak postojimo (2007), Krvave Ruke – Krvavi Novac (2009) in Grinje! Grinje! Grinje! (2011).  Bolesno Grinje z izredno karizmatičnim Angerijem na vokalu so nam tako servirali brezkompromisen,  agresiven grindcore / death metal, ki je klal bobniče množici, ta pa je bila, vsaj po moji presoji, pri tem bandu najštevilčnejša. Hiter tempo, blastbeat, futa – futa – futa polka, »catchy riffi« to so Bolesno Grinje – v vseh pogledih odličen ansambel!

Po glavnem aktu, so sledili še mladi začetniki Abolished, ki naokoli lažejo, da so iz Ljubljane, v bistvu pa so člani razmetani po celi Sloveniji. Šala. Band, ki se hitro uveljavlja na slovenskih odrih, je bil že tretji za po vrsti,  ki nam je pokazal svojo različico: »Ne boj, mesarsko klanje!« . Kakor prejšnji, so nam tudi oni postregli z agresivnimi riffi, hitrim tempom in tu pa tam kakim počasnim breakdownom, ki te sili, da razmigaš vratne mišice. To je bil šele njihov tretji nastop in že se vidi bleščeča prihodnost, če se zavzeto spravijo k stvari. Čeprav v svoji diskografiji ne beležijo še nobenega ploščka so poleg treh priredb pripravili celo vrsto svojih komadov, ki kličejo po tem, da jih je treba izdat. Po naslovih komadov zadevajo v polno, saj so polni grotesknosti (Gutsparty) in humorja (Santa claws) posegajo pa tudi v vojno tematiko (Feindliche infanterie).  Poleg lastnih komadov so za zaključek postregli še s svojo različico legendarnega Breaking the Law vsemogočnih Judas Priest kar pa seveda »požrešni« publiki ni bilo dovolj. Publika je za zaključek hotela še več in ansambel jim je to tudi bil pripravljen nuditi. Kot sem rekel, so še začetniki, a publike niso pustili na cedilu, zato so jim za konec večera pripravili še svojo različico As I Slither kanadskih Kataklysm in Varyags of Miklagaard švedskih vikingov Amon Amarth. Pohvalno! Tako naprej!

Decomposed Entity Setlist:

1. D.N.A.
2. CLASS DISSMISSED
3. HISTORICAL MONUMENT
4. FRAGMENTS OF ANNIHILATION
5. COCOON
6. PRIVATE SESSION
7. CHOSEN
8. D.N.A.

Bolesno Grinje Setlis:

1. Demodex
2. Grobnica
3. Povratak otpisanih
4. Hail Satan, Blood & Orgy
5. Hrana kao oružje
6. Biraj
7. Početak…Droga…Kraj…
8. Povratak otpisanih II.
9. Supernova Budala
10. Radio Grind
11. Ples Mrtvaca
12. Addicted to Grind
13. Kanta za riganje
14. Mrtva djeca
15. Natrag na dno
16. Blindman
17. Tragovi na duši

 

Abolished Setlist:

1. Fiendliche infanterie
2. Santa claws
3. Sexualy Frustrated old woman
4. Gutsparty
5. March of the zombies
6. Fall of justice
7. Drowned and raped
8. Breaking the law (COVER)
9. As i slither (COVER)
10. Varyags of Miklagaard

Goran Slekovec

Povezani članki: