Blues poslastica v Orto baru

Hamo & Tribute 2 Love

4. 4. 2015
Ljubljana / Orto bar

V sklopu promocijske turneje za novi studijski album Pol, so se Hamo & Tribute 2 Love ustavili tudi v ljubljanskem Orto Baru, kjer poteka tradicionalni, že šestnajsti Orto Fest. Hamova ljubezen do vinilnih plošč je »terjala svoj davek« tudi pri nastanku novega albuma, saj je ta za enkrat dostopen le v posebno izdani vinilni obliki. Ljubitelji CD-ploščkov boste na svoj račun prišli enkrat jeseni. Takšna poteza pa ni marketinške narave kot bi lahko sprava mislili nekateri skeptiki, ampak gre za dejanje umetnika, ki skuša s takšnim početjem »prisiliti« oboževalce, da bi se ti poglobili v njegovo delo. Kot se je že večkrat izrazil Hamo sam, je prihod CD-jev glasbi odvzel čarobnost, ki jo je ta dobila s pojavom plošč. Po njegovem mnenju je poslušanje plošč veljalo za nekakšen ritual, ki pa je s pojavom sodobnih glasbenih zapisov izgubil svojo čarobnost.

Novi album predstavlja poseben mejnik v karieri skupine, saj je ta za razliko do svojih predhodnikov v celoti posnet v slovenščini. Kot je že bilo razkrito v nedavnem intervjuju za RTV Slovenija, so bile radijske postaje tiste, ki so ga »prisilile« v takšno igro. Tujejezične glasbe je namreč na pretek, slovenske, sploh pa dobre slovenske pa malo in če hočeš, da si slišan tudi podnevi (ne le v nočnem času, ko radijske postaje lovijo predpisane glasbene kvote), je izbira očitna.

Kakorkoli že, komercialnost gor ali dol, preidimo raje k bistvu, h koncertu samemu. Nastop glasbeno bolj aktivnega izmed bratov Šalehar in njegove skupine je odprla nova Sva bla čist haj. Preverjene Gremo se igrat boga in Rožice so na občinstvu dosegle pričakovan učinek, toplega sprejema pa so bile deležne tudi nove kot so Pol, Fešn, Gospa magister, Rabm tebe in Greva še mal dlje. Podobnega sprejema so bile deležne tudi angleške pesmi, ki so kljub neoporečni izvedbi slovenskih skladb, še vedno glavni adut izvajalca. Med množico približno stotih poslušalcev ni manjkal niti Hamov brat Miha, opaziti pa je bilo tudi Omarja Naberja. Pregledu aktualnega materiala, začinjenega z izvrstnimi kitarskimi vložki in značilnim »šaleharskim« ciničnim humorjem, je sledilo prvo presenečenje. Kot je skupina obljubila na svojem FB-profilu skupine, se jim je na odru pridružil Zoran Čalić. Kitarist, ki je zaslovel s članstvom v kultnih Majkah, je s skupino zaigral Stealing in Mojo’s gone. Posebnega gosta boste lahko slišali tudi na samostojnem nastopu, ko bo ob spremljavi skupine Zoran Čalić band tudi sam zaigral na festivalu. Po še eni Rožicah je sledilo glavno, nerazkrito presenečenje večera. Pri izvedbi Do You Belive In Love se je skupini pridružil nekdanji klaviaturist in ustanovni član Jani Baš (Videosex), družbo pa jim je zopet delal tudi Zoran Čalić.

Slovenske blues skladbe dokazujejo, da je materinščina kljub negodovanju številnih odmevnih ali pa kvazi-odmevnih imen sveta naše glasbene estrade, primerna za pisanje globokih besedil, kar pa očitno zahteva več talenta. Izjemna uigranost in koherentnost skupine dokazuje, da ta resnično obvlada svoj posel. Trenutno postavo namreč sestavljajo sami profesionalci, ki ne delujejo le pod zastavo Hamo & Tribute 2 Love. Bobnar Martin Janežič Buco poleg profesionalnega poučevanja igranja tolkal, igra tudi pri Big Foot Mami in Siddharti. Kitarist Uroš Primožič Spretan je zaposlen tudi kot tonski tehnik na RTV Slovenija, obenem pa je tudi organizator glasbenih prireditev. Mojster klaviatur Denis Horvat Duki, ki je nadomestil Janija Baša je spremljal Gwen Huges in Milesa Griffitha. Basist Uroš Škerl Kramberger Hipi je svojo pot začel v skupini Rože, ki je v svojih časih veljala za nosilko alternativnega vala slovenskega grunga. Sodeloval je tudi s Flirt in Petrom Lovšinom. Pevec Matevž Šalehar Hamo pa je med drugim združil moči tudi z deejayjem DaJohnom katerih singel Nothing Special se je uvrstil na glasbene lestvice po vsej Evropi, poslušali pa so ga tudi v Aziji in ZDA. Za konec velja izpostaviti tudi komunikacijo skupine z občinstvom. Slednja je v kombinaciji z ljubezensko obarvanimi baladami, ritmi prvinskega in modernega bluesa ter prej omenjenim humorjem ustvarila prav posebno vzdušje.

Nejc Zupančič

 

Povezani članki: