Elvis Jackson – Radio Unfriendly

(samozaložba, 2015)

Ena najuspešnejših modernih punk skupin slovenskega prostora, Elvis Jackson, se po petih letih studijskega premora (EP Window ni vključen v štetje) vrača z novo ploščo Radio Unfriendly. Čeprav je skupina na idejah za naslednico delala že nekaj časa, je ta za svoj izid potrebovala dolgih šest let. Glavni krivec pa niso kadrovske spremembe ali kaj podobnega, kar normalno prestavlja datum izida, ampak prenatrpan urnik. Množično osvajanje koncertnih odrov in sodelovanje v številnih stranskih projektih, kot je bil na primer projekt počastitve kultnih R.E.M., ki ga je financirala ameriška ambasada v Sloveniji.

Štajersko-primorski kvartet nam na svoji peti studijski plošči prinaša dvanajst svežih skladb. Tematsko gledano tvori plošča zanimiv spekter vsebin, ki krožijo med problemi prepitih noči (Hangover), iskanja smisla v nenehnih preizkušnjah življenja (What do I fight for) in še čim. Kljub svoji lirični raznolikosti imajo skladbe vseeno nekaj skupnega, rasno pripadnost. Vse so v celoti prežete z udarnimi ritmi navadnega in hardcore punka. Zmes elementov tradicije in ekstremov modernosti daje albumu poseben zagon, ki mu omogoča, da brez vmesnih postaj divja od začetka do konca, pri tem pa ne prizanaša nikomur.

Gledan kot celota, album ne kaže nobenih slabosti, saj vse stoji, kot mora. Trdna glasbena formacija pa po drugi strani ne ponuja tudi ničesar, kar bi lahko označili za presežek. Glavni adut albuma se, tako kot se za pripadnike njegovega žanra spodobi, skriva v omenjeni udarnosti, saj ta ruši vse pred seboj. Spomin na njegovo vsebino pa bo hitro potreben osvežitve, saj jim manjka globine, ki bi na poslušalcu pustila vtis. Pomanjkanje globine pa albumu vseeno ne kvari uspeha, saj glavna mantra punka veleva: »jasno in glasno!«.

Nejc Zupančič

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.