Fotoreportaža: Post-rock glasba v vsej svoji veličini

Jakob

5. 5. 2015
Ljubljana / Channel Zero

Leto 2015 zgleda, bo znova leto post-rock/metal koncertov. Tokrat so se v Ljubljani prvič (in upam, da ne zadnjič) ustavili veliki post-rockerji Jakob iz Nove Zelandije. Po besedah basista so začeli delati takšno glasbo, ko ta zvrst sploh še ni imela naziva post-rock. Četudi bi morali priti v Ljubljano že kakšni dve leti nazaj, pa je splet nesrečnih dogodkov premaknil koncert na sedaj. Dolgo smo čakali, a smo dočakali.

Bend je oder zavzel suvereno in nadzorovano odigral svojo set-listo. Če smo lahko pri Mono opazovali, kako je zasedbo med nastopom odneslo drugam, pa so Jakob nadzorovali vsak svoj takt, ritem in noto. Že z uvodno pesmijo Pneumonic so v trenutku nakazali, zakaj so eni od prvakov te glasbene zvrsti. Čistost in masiven zvok, ki ga trojica izvabi iz svojih inštrumentov, je zavladala dvorani. Iz njihovega zadnjega, četrtega albuma so na odru suvereno zazveneli še Blind Them With Science, Magna Carta in Harmonia. Za popolni zaključek pa so zaigrali komad The Collar Sets Well, iz njhovega debitantskega albuma Subset of Sets (1999).

Omeniti pa je treba seveda tudi ogrevalno skupino, progresivni post metal kvartet iz Čakovca Emphasis, ki je zadnja leta stalna spremljevalka post-rock koncertov. Po eni strani zaradi tega, ker dotičnih bendov manjka, po drugi strani pa njihova kvalitetna glasba super sovpada z večjimi imeni, ki zaidejo v naše loge. Poleg komadov Sun Falls Earth Rises in Animals, so nam postregli tudi z novim materialom, ki se bo nahajal na novem albumu (fantje pravijo konec leta, začetek drugega leta).

Kakovosten, prijeten glasbeni večer, ki je znova dokazal, da je Channel Zero in njegova tonska ekipa popoln prostor za dotično glasbo.

Branka Resnik

Povezani članki:

Značke: ,