Modus operandi ”s kitarami v ekstazo”

And So I Watch You From Afar

19. 5. 2015
Ljubljana / Kino Šiška

Najboljši koncerti so tisti, ki poskrbijo za prijetno presenečenje. Takšno presenečenje leta sta pripravila Kino Šiška in Channel Zero ko sta v Komuno (končno) pripeljala math rockerje And So I Watch You From Afar. Ljubitelju semplanih, a živih kitarskih rifov, ki lahko prevzamejo vlogo petega vokala v štiričlanskem bendu, se je uresničila želja slišati Roryja Friersa in Nialla Kennedyja na kitarah, Johnnyja Adgerja na basu in Chrisa Weeja za bobni v živo na slovenskih tleh.

In predstavljajte si še eno presenečenje večera, ko je nevedni obiskovalec zagledal predskupino, ki sliši na ime Mylets. Onemanband. Ali kot so zapisali organizatorji: »Henry Kohen piše besede, Henry Kohen poje besede, Henry Kohen igra pesmi v živo.« Henryju bi mirno lahko bil Line 6 sponzor – veliko pedal in mini sintetizatorjev zvoka je pač potrebnih, da ustvariš zvok sila podoben tistemu, ki ga je čez kakšnih 40 minut ustvarjala štiričlanska ekipa ASIWYFA. Henry nas je s suverenim nastopom, melodično filmskimi aranžmaji iz prvenca Recon (Sargent House, 2013) ter novega albuma Arizona (ista založba, 2015) in punk vokalom primerno ogrel za headlinerje.

Skoraj tako točno kot je matematično natančno udrihanje po strunah, je četverica zasedla oder, v napol polni pritlični dvorani Šiške. Lučke, Henry in sanjavi uvod v prvo pesem novega studijskega albuma Heirs (Sargent House, 2015), Run Home, so obetale katarzično atmosfero, podobno tisti, ki so jo fantje uspeli ustvariti na dunajskem Flexu leto dni nazaj. Zagotovo je dodaten razlog za vedno večjo bazo oboževalcev dretje vseh štirih Belfastčanov v mikrofon. Poslušalcu se zdi, kot da ga vokali in kitare vabijo h koračnici in ponavljajoči se zvok te hote ali nehote spelje v meditativno stanje. Da, pogled po gručici obiskovalcev bi potrdil, da je tudi v izjemno glasnem okolju to mogoče. Ob tem nam Rory, Niall, Johnny in Chris niso naklonili počitka – v hitrem tempu in minimalni dozi interakcije s publiko smo spoznali nov material, ob poplesavanju kitaristov skočili na drugi album Gynges (BEAUTIFULUNIVERSEMASTERCHAMPION, Gang, 7 Bilion …, Search:Party:Animal), pa spet nazaj na najnovejšega. Z Don’t Waste Time Doing Things You Hate skoraj v en glas prepevali speve prvega albuma, preprosto poimenovanega po njih samih. Češnja na smetani se je po uri igranja začela z Eunoio iz tretjega albuma All Hail Bright Futures. Svetovljanska ekstaza se je prek Big Thinks Do Remarkable poglobila, s Set Guitars To Kill razlila in nas zapustila z  The Voiceless, lačne po še.

tekst: Vesna Zagorščak
foto: Branka Resnik

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.