Šank Rock : ni sreče brez rock`n`rolla

Šank Rock, foto Boštjan Tacol

Lanskoletni posebni združitveni koncert na jubilejnem petdesetem festivalu Pivo in cvetje je dokazal, da fantje, ki slišijo na ime Šank Rock, še zdaleč niso rekli zadnje besede. Delna združitev »zlate« postave z novim bobnarjem in klavijaturistom in posebni gost Steve Stevens (Billy Idol) sta ob evforičnem sprejem publike dokazala, da zanimanje za Šank Rock še obstaja. Kjer je dim, je tudi ogenj. Iz enovečernega koncerta se je zgodilo vnovično rojstvo velenjskega feniksa. Skupina je po nekaj nadaljnjih koncertih izdala tudi dva singla, ki napovedujeta prihajajočo kompilacijo Restart in promocijsko, Zlatorogovo turnejo ponosa. Turneja se je pričela 5. maja v ljubljanskih Križankah, kjer sva s pevcem Matjažem Jelenom  tudi poklepetala.

Lanskoletni uspeh na Pivu in cvetju je bilo sodelovanje s Stevom Stevensom, ki je poskrbel za povratek odpisanih. Kako bi opisal z enim stavkom druženje z enim največjih kitaristov?

To je težko opisati z enim stavkom, saj je ta proces spoznavanja trajal kar nekaj časa. Najprej preko elektronske pošte, nato sem ga šel iskat na letališče, kasneje takoj vaje. Na koncu spoznaš, da so ti ljudje posvetili svoje življenje glasbi tako kot Šank Rock. Zelo dobro smo se ujeli in to je bila res lepa izkušnja. Danes ima rojstni dan in smo mu tudi čestitali. Močno upam, da ko konča turnejo z Billyjem Idolom, da se bom o dogovorili za sodelovanje, ki smo si ga takrat tudi obljubili.

Se mogoče v prihodnosti obeta sodelovanje še s kakim drugim imenom?

Življenje je polno presenečenj in že to je presenečenje, da Šank Rock nadaljuje svojo pot, ki je bila še lani spomladi povsem nerealna. Trenutno se vse odvija odlično, čaka nas dvoletna Zlatorogova turneja ponosa in veselimo se prihajajočih presenečenj.

Od kje izvira ideja za to turnejo, ki jo sponzorira Pivovarna Laško? Je to nastalo iz himne Laški pir?

Naše sodelovanje se je začelo leta 1991, ko je nastala pesem Laški pir in od takrat naprej gojimo zelo dobre medsebojne odnose. Takrat je Šank Rock postal tudi zaščitna znamka naše največje pivovarne in posledično nam sedaj oni pomagajo, da Zlatorogova turneja ponosa zaživi v polnem sijaju, kar bomo dokazali tudi nocoj v Križankah.

Se na turneji obeta še kakšno posebno presenečenje, ki ga lahko razkrijete bralcem?

Kot sem že prej rekel, zadnja leta nas je doletelo veliko presenečenj in mislim, da jih bomo tudi mi v prihodnosti še veliko pripravili.

Dragan Bulič vas je primerjal z Bon Jovi. Kaj misliš o tej primerjavi?

Bon Jovi so nedvomno ena izmed skupin, ki so v preteklosti vplivali na naš glasbeni izraz. Teh skupin je bilo kar precej, a Bon Jovi bi lahko uvrstili med prvih deset. Mogoče najbolj zaradi tega, ker je naša postava podobna kot njihova, smo pa v preteklosti našli veliko svojih vzornikov, a najbolj smo veseli, da smo skozi ta leta izoblikovali svoj lasten slog.

Pred kratkim je basist Kissov, Gene Simmons, dejal da je rock mrtev,  ker ni nobene skupine, ki bi nasledila Rolling Stones, ACDC in podobne. Kaj ti meniš o tem? Je rock dejansko mrtev ali se razvija v kakih novih formah?

No, Kiss odkrito rečeno nikoli niso bili zares rockerji temveč bolj zabavljači. Namreč vse hite so jim napisali drugi avtorji, ki niso bili člani skupine, zato se z Genom sploh ne bi mogel strinjati. Že če pogledamo velike evropske festivale in pa raznorazne velike turneje tujih legendarnih rock skupin, mislim, da sploh ni strahu. Imam pa tudi doma enega najstnika, ki posluša izključno rock glasbo , pa ne le zato ker sem sam rocker ampak ker to on sam želi.

Korenine skupine segajo v leto 1982. Si si takrat predstavljal, da bo saga o Šank Rock trajala vse do danes?

Kot šestnajstletnik si tega nisem predstavljal, sem si pa zelo želel. Očitno je bila ta želja tako močna, da poleg vsega dela in truda, ki smo ga v kariero vložili, lahko še danes s ponosom stopimo na enega večjih odrov v Sloveniji in to s samostojnim koncertom.

V tridesetletni karieri je bilo gotovo veliko vzponov in padcev. Bi izpostavil kaj v karieri je bil vrhunec in kaj padec?

Vsako osebno življenje je sestavljeno iz vzponov in padcev in pri ekipi petih je še težje, ker vse to skupaj preživljamo, doživljamo, se nato zlomimo in sestavimo nazaj. Tako močno kot je Šank Rock sedaj sestavljen, lahko rečem, da še ni bil in tudi pri ustvarjanju novih skladb je energija prav čarobna. Iz vsega skupaj lahko rečem, da se radi spomnimo lepih stvari in teh je bilo res ogromno.

Bi izpostavil kaj konkretnega?

Vsekakor naša prva turneja ob prvem albumu, potem Pepsi tour konec osemdesetih in pa snemanje albuma v Ameriki. Za ta trenutek moram reči, da je nekaj najboljšega Zlatorogova turneja Ponosa in ta koncert v Križankah.

Koliko se držite reka »seks, droge in rock n` roll«?

Kar je bilo droge in alkohola, če alkohol prištejemo k drogam, mislim da je Šank rock tega že toliko zaužil, da si naša telesa tega ne smejo več dovoliti. Spoznali smo, da najbolj funkcioniramo ob vodi, bomo pa si ob koncu koncerta privoščili kakšno laško pivo z malce pene na vrhu.

Še kakšna misel na koncu za oboževalke?

Ni sreče brez rock n` rolla.

Nejc Zupančič

Povezani članki:

Značke: