Zlatorog vseokrog

Šank Rock, foto Boštjan Tacol

5. 5. 2015
Ljubljana / Križanke

Lanskoletni posebni združitveni koncert na festivalu Pivo in cvetje je napovedal, da Šank Rockerji tudi po triletnem premoru še vedno obvladajo svoj posel. Nastop Steva Stevensa, ki je nastopil kot njihov posebni gost, pa je napovedal vrnitev v velikem slogu. Čeprav je bilo sprava napovedano, da gre le za posebni koncert, sta prevetrena postava skupine in odlični sprejem občinstva dokazala obratno. Skupina je namreč od takrat izdala dva nova singla, na poti pa je tudi posebna Restart kompilacija (vsebuje še dva nova singla), ki jo bo spremljala tudi posebna dvoletna Zlatorogova turneja ponosa.

Torkov večer se je pričel na dvorišču Križank, kjer so si obiskovalci že pred začetkom privoščili kozarec piva ali kaj drugega, na voljo pa so bili tudi različni Šank Rock spominki, s katerimi so si lahko zvesti obogatili svoje zbirke.

Koncertni večer je začela skupina San Di Ego. Uigrani kvartet je z mešanico avtorskega materiala in priredb iz zlatih časov rock glasbe poskrbel, da se je prizorišče počasi začelo polniti. V dobro uro dolgem nastopu nam je skupina uresničila obljubljeno, poslušalci smo dobili dozo čistega rock n’ rolla, ki nam je omogočila lažje čakanje na vrhunec večera. S skladbami kot sta Zadnji cent in Sonce je tam kjer si ti nas je skupina počasi spravila na točko, kjer nas je hotela. Pri skladbi Domina sta se skupini pridružili dve brhki mladenki, ki sta poskrbeli, da je bila izvedba skladbe še bolj pristna. A presenečenj še ni bilo konec. Pri izvedbi Julije se je skupini pridružil tudi njen »oče«, Aleksander Mežek, in z njimi odpel nekaj vrstic, nato pa se je Julija preoblekla v rockovsko obleko, ki so ji jo pripravili San Di Ego. Koncert je zaključil venček uspešnic skupine Queen.

Po krajšem premoru se je koncert nadaljeval. Okoli pol desete so na oder prikorakali glavni gostje Križank, Šank Rock, ki so nas v naslednjih dveh urah popeljali skozi katalog največjih uspešnic, katere  so se z leti že dodobra zasidrale tako med mlade kot tudi nekoliko manj mlade poslušalce. Poleg glasbene poslastice nam je skupina servirala tudi pravo pašo za oči. Njen oder je bil namreč v celoti podprt z dovršenimi animacijami in razsvetljavo, manjkale pa niso niti kamere nacionalne televizije. Po govoricah sodeč bo skupina kmalu izdala posnetek koncerta.

Po predstavitvi uspešnic, ki so skupino izstrelile na slovensko sceno in pa seveda novih Restart in Ni sreče brez R’n’R, je sledilo glavno presenečenje večera. Koga vse so povabili fantje iz Velenja? Čeprav je skupina na svojem FB-profilu razkrila, da bomo na odru zagotovo videli 6pack Čukurja (Dej bolj na glas), Natalijo Verboten (Hočeš nočeš) in nekdanjega člana Zvoneta Hranjca, seznam še zdaleč ni bil končan. Skupini se je pri izvedbi pesmi Metulj pridružila Tinkara Kovač, manjkala pa ni niti Tina Maze, ki je pomagala pri izvedbi balade Pravljica o mavričnih ljudeh.

Torkov koncert v Križankah je bil opravljen z odliko. Skupina je z njim dokazala, da lahko po daljšem predahu in kadrovskih rošadah še vedno piše nove skladbe. Leta pa je, čeprav je bil koncert skoraj v celoti prežet s starimi hiti, niso popolnoma prelevila v nostalgični akt. Manj kot eno leto po (vnovični) združitvi je premalo časa, da bi lahko v celoti napisal in ustvaril novi album, a še zmeraj dovolj, da iz obširnega arzenala skladb izbereš prave in jim dodaš nekaj novitet.

Nejc Zupančič
foto: Boštjan Tacol

Povezani članki:

Značke: