Body Count’s In the House!

Body Count

7. 6. 2015
Ljubljana / Križanke

Minulo nedeljo se je v ljubljanskih Križankah odvil eden najbolj pričakovanih koncertov letošnjega leta. Nastopili so ameriški Body Count, skupina, na čelu katere že od izdaje odmevnega prvenca, leta 1991, stoji raper in igralec Ice T. Skupina, ki pretekla leta sicer ni bila pretirano aktivna, se trenutno mudi na (predvsem) festivalski turneji, ki spremlja izdajo njihovega petega studijskega albuma Manslaughter, ki je lansko leto izšel pri založbi  Sumerian Records.

Slovenski publiki so Body Count že dobro znani, saj je prvenec skupine pri nas naletel na precej plodna tla, svoj status pa so davnega leta 1997 potrdili še s koncertom v Hali Tivoli. Leta 2015 je torej band, ki je svoj vrhunec doživljal v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ponovno zašel v slovensko prestolnico.

Ob prihodu na kraj zločina se je potrdila slutnja, da bo koncert nabito poln. Pred Križankami so se zgrinjale množice generacijsko mešanih obiskovalcev. Zanimivo, da bandu, ki ni ravno »mainstream,« uspe še po toliko letih privabiti številne obiskovalce, ki pripadajo generaciji, ki je svojo mladost preživljala v devetdesetih letih in podobnih koncertov večinoma več ne obiskuje.

Ob napovedani deveti uri so kot predskupina na oder stopili predstavniki trboveljske HC scene Kreshesh Nepitash. Skupina je bila solidna izbira za ogrevanje pred takšnim dogodkom, a občinstvo je tega večera pričakovalo le eno.

Body Count so oder zavzeli ob deseti uri. Že z introm iz istonaslovljenega prvenca jim je (pričakovano) uspelo popolnoma razvneti publiko, ki je v en glas vpila Body Count’s in the house. Temu je sledil še en intro, in sicer tisti iz drugega albuma, naslovljen Body M/F Count, kar se je potem logično nadaljevalo v Masters Of Revenge.

Pri nekoliko hitrejši,  Bowels of The Devil, so popustile še zadnje zavore. Naj omenim, da sem se v tem trenutku, lociran preveč spredaj, znašel sredi (medgeneracijskega) mosh pita. Seznam izvedenih pesmi se je v nekem podobnem zaporedju tudi nadaljeval. Odigrali so predvsem skladbe s prvih dveh albumov in dodali še nekaj pesmi iz lanskoletne izdaje.

Komunikacija s publiko je bila dobra in skupini se je videlo, da so s sprejemom zelo zadovoljni. In imeli so biti za kaj, saj so se Križanke, ob vsem skakanju, kričanju in vsesplošnem norenju, dobesedno tresle. Vzdušje bi bilo mogoče primerjati kvečjemu s kakšno odločilno nogometno tekmo. Ker skupina na tej turneji igra predvsem po festivalih, je temu prilagojen tudi seznam pesmi, ki je nekoliko kratek. Po eni uri nastopa in odigranem Cop Killerju, ki je bil tudi vrhunec večera, so oder zapustili, a jih je razgretemu občinstvu uspelo priklicati nazaj. Tako smo bili deležni (verjetno) nenačrtovanega dodatka v obliki pesmi Enter The Dark Side in Momma’s Gotta Die Tonight.

Koncert, ki si ga bo zaradi aktivne publike tudi band zagotovo zapomnil, je dosegel (in tudi presegel) zastavljena pričakovanja. K temu je, ob nastopu samem, botrovala še odlična organizacija in izvedba dogodka, pa tudi postavitve koncerta v Plečnikove Križanke ne gre zanemariti. Še več podobnih dogodkov!

01. Body Count’s In The House
02. Body M/F Count
03. Masters Of Revenge
04. Bowels Of The Devil
05. Necessary Evil
06. Manslaughter
07. Drive By
08. Voodoo
09. There Goes The Neighborhood
10. Body Count
11. KKK Bitch
12. Disorder
13. Talk Shit, Get Shot
14. Cop Killer
15. Enter The Dark Side
16.  Momma’s Gotta Die Tonight

Tekst: Rok Kodba
Foto: Branka Resnik

Povezani članki: