»Od Črtice do Čiste jebe« – veliki koncert ob 20. obletnici skupine Mi2

Mi2

Avtohtoni slovenski rokerji Mi2, ki že 20 let orjejo slovensko glasbeno ledino, bodo 3. decembra 2015 v slovenski Hali Tivoli z velikim koncertom praznovali ta častitljivi jubilej, z gosti, ki bodo v čast skupine nastopili na istem odru. Mi2 so kar sami dogodek poimenovali Od Črtice do Čiste jebe, saj so začeli z malim, prišli pa do velikega uspeha na slovenski glasbeni sceni. Fantje iz Rogatca na Štajerskem, so se svojo neposredno iskrenostjo, humorjem, razgledanostjo, igrivostjo, razumevanjem slovenskega človeka, vtisnili v srca premnogim generacijam v naši državi, s skladbami kot so Črtica, Sladka kot med, Samo tebe te imam, Čakal sn te ko kreten, Pa si šla, Oda gudeki, Pojdi z menoj v toplice, Zbudi me za 1. maj,  Moja teta Estera, Ti nisi ta, Čista jeba in drugimi, tako rekoč dvema ducatoma uspešnic, kot tudi ostalimi skladbami z njihovih sedmih albumov.

Ime Mi2 se prvič pojavi leta 1995, na slovensko glasbeno sceno pa se je zasedba prebije s skladbo Črtica (1996), kakšno leto zatem pa potrdi svojo prisotnost na njej s skladbo Teta Estera. V letih 1998 in 1999 se skupini pridružijo vsi člani današnje zasedbe in skupaj posnamejo Album leta (2000), ki prinese vrsto uspešnic: Pojdi z menoj v tolice, Pa si šla, Oda gudeki, Ljubezen pod topoli, Najrajši sn pa s teboj pil, s katerimi bend postane stalni gost open air festivalov, študentskih žurov in petkovega (rockerskega) večera ljudskih veselic.

Po pozicioniranju v prvih letih delovanja zasedbe in konsolidiranju zasedbe sledi obdobje objavljanja uspešnih albumov in skladb. Leta 2002 so Mi2 izdali album Dečke s Sotle, na katerem se poleg njihove doslej največkrat predvajane skladbe Samo tebe te imam nahajata še uspešnici Odhajaš in Ko bil sn še mali pizdun. Ves čas so tudi pridno koncertirali, letno opravili od 40 do 50 nastopov, o pavzi pa niso razmišljali niti v času priprav in snemanja novih izdaj. Leta 2006 so izdali album Dobrodošli na dvor, ki prinese skladbe Sv. Margareta, Zbudi me za 1. maj, Ti nisi ta ter priredbo Indexov Sve ove godine. Predvsem po zaslugi slednje Mi2 prvič pogledajo čez mejo – kot gostje Lačnega Franza so nastopili na koncertih v Zagrebu in Beogradu, povabljeni pa so bili tudi na koncert v počastitev 40-letnice skupine Indexi v Sarajevu.

Iz albuma Rokenrol (2010), ki so ga Mi2 izdali ob 15. obletnici svojega delovanja, so predstavili kar 10 različnih singlov, največ uspeha med njimi pa požanjejo s pesmimi Štajersko nebo, Čakal sn te ko kreten ter Sladka kot med. To leto so pri Založbi Litera objavili njihovo Biografijo in Pesmarico, ob koncu leta pa so se odpravili na svojo prvo samostojno turnejo. Napolnjena mariborski Štuk in ljubljanska Cvetličarna odtlej postaneta njihovo stalno koncertno prizorišče ob koncu koledarskega leta.

Leta 2012 so Mi2 izdali koncertni album Decibeli, na katerem je zapis njihovih koncertov iz Cvetličarne, Studia 14 Radia Slovenije in akustičnega nastopa v oddaji Izštekani. Z izdajo dočakajo svoj prvi in to kar trojni vinil, ki so ga objavili pod okriljem založbe ZKP RTV Slovenija.

Oktobra 2014 so izdali sedmi studijski in skupno osmi album z naslovom Čista jeba. Mi2 se po izidu odpravijo na veliko koncertno turnejo in novim glasbenim dogodivščinam naproti, med tem pa dvajseta obletnica delovanja skupine že pridno trka na njihova vrata.

Povezani članki:

Značke: