25 let skupine Big Foot Mama v Hali Tivoli

Big Foot Mama

Skupina Big Foot Mama letos praznuje častitljivih 25 let delovanja  in svojo obletnico bodo praznovali tudi 2. oktobra v hali Tivoli! Gre za zavidljivo dobo med glasbenimi izvajalci v slovenskem prostoru. V 25. letih se je nabralo 7 studjskih albumov, 23 radijskih singlov, 19 videospotov, celovečerni dokumentarni film Tist’ dan v tednu, prek 1000 koncertov, v vsem tem času pa so Bigfooti ostali ena najpopularnejših domačih glasbenih skupin! Praznovanje obletnice, naslovljeno LET 25, se je začelo v soboto, 30. maja, z ekskluzivnim klubskim koncertom v Berlinu – mestu snemanja zadnjega albuma Izhod. Tam so fantje obelodanili svoje načrte za praznovanje, ki bo potekalo vse do jeseni.

Big Foot Mama bo častitljivo obletnico, kot se to za jubilej spodobi, obeležila z dvojno zbirko največjih uspešnic 1990-2015, ki bo izšla pri Nika Records in med katerimi ne bodo manjkale zimzelene skladbe, kot so Nisem več s tabo, Led s severa, Oklep, Črn tulipan, Neki sladkega, Rola se, Užitek na replay, Mala nimfomanka, Nor sigurno ne, Garbič ….

Višek bo praznovanje Let 25 doseglo 2. oktobra z velikim koncertom v ljubljanski Hali Tivoli, kjer se bodo Bigfootom pridružili številni glasbeni prijatelji, ki so v vseh teh letih z njimi sodelovali v takšni ali drugačni obliki. Kdo vse bo tam, bo znano kmalu.

Big Foot Mama je ena najbolj prepoznavnih slovenskih rock skupin, ki je s svojo glasbo pustila velik vpliv na naslednje generacije. V svojem širokem opusu so izdali sedem studijskih albumov, dvojni live plošček ter zbirko uspešnic.
Začeli so kot srednješolski ansambel, ki je v začetku preigraval svetovne uspešnice rock’n’rolla, kmalu za tem pa so pričeli z ustvarjanjem avtorskega materiala. Prvi album Nova pravila je izšel leta 1995, veliko prelomnico pa so začrtali s tretjim albumom, Tretja dimenzija, s katerim so začeli podirati rekorde prodaje ter nastopati na največjih koncertnih prizoriščih po Sloveniji. Mediji so jih takrat samoiniciativno začeli imenovati največji slovenski rock bend. Od takrat pa do danes so z nizanjem albumov in uspešnic uspeli obdržati kultni status, vsako leto jih odkrivajo nove generacije mladih in Big Foot Mama so še danes headlinerji na največjih slovenskih festivalih. Križanke so nazadnje – že petič – napolnili po zelo odmevnem zadnjem albumu Izhod leta 2013.
V zgodovino so se zapisali tudi s projekti, ki presegajo okvire klasičnega rock statusa, kot je bil celovečerni film Tist’ dan v tednu ob 20. obletnici delovanja, in spektakularno praznovanje 15. obletnice benda na Gospodarskem razstavišču z najuglednejšimi gosti slovenske scene – vključno z Lojzetom Slakom, ki je njihovi skladbi Nekaj sladkega in Pomlad posvojil kot svoji zadnji dve uspešnici.

Povezani članki:

Značke: