Nekdanji frontman skupine The Smiths, Morrissey, prihaja v Ljubljano

Morrissey bo 10. oktobra nastopil v Hali Tivoli

V Ljubljano, 10. oktobra, prihaja kultni britanski pevec Morrissey.

Britanski The Smiths so s svojim punk/rock/pop nastopom v glasbeni sceni korenito zaznamovali naprej svoj rodni Manchester, nato celo Veliko Britanijo ter Evropo in, navkljub zgolj štirim izdanim albumom, ohranili svoj vpliv vse do danes. Za izgubljeno generacijo iz 80. let so bili najbolj značilna angleška zasedba, ki je s svojimi inteligentnimi pesmimi krojila tisti čas. Pesem Hand in Glove, katero sta napisala pevec Morrissey in kitarist Johnny Marr, pa je za vedno spremenila svet pop glasbe. Med častilce The Smiths in Morrisseyja se med drugim štejejo tudi Oasis, Blur, Suede, Pulp, Bono, OutKast, Radiohead, Arcade Fire, Deftones, Muse, Placebo, Dinosaur Jr., The National …

Toda sreča ni trajala dolgo, po razpadu zasedbe leta 1987 se je Morrissey podal na samostojno pot. Z intelektualnimi in poetičnimi besedili, ki se v glavnem dotikajo tematike romantike in družbene odtujenosti in teatralno odrsko prezenco je Morrissey hitro našel zvesto občinstvo. Lani je izdal svoj že deseti album World Peace Is None of Your Business. Svoje misli pa je razkril tudi v avtobiografiji Morrissey, ki je izšla leta 2013 in obveljala za najbolje prodajano glasbeno biografijo doslej.

Morrisseyjevi koncerti so znani kot energični in čustveno nabiti dogodki, na katerih da glasbenik vse od sebe. Dotakne se tako The Smiths kot tudi svoje bogate solo diskografije. V živo so njegove skladbe veliko bolj surove in rock naravnane kot v studijskih različicah, so še zapisali na založbi.

Za svoje aktivistično in glasbeno udejstvovanje pa bo Morrissey prejel štiri nagrade.  In sicer filozofsko društvo dublinskega Trinity College mu bo oktobra podelilo zlato medaljo za doprinos h glasbi, ostale tri nagrade bo prejel kot goreč borec za pravice živali.  Zapriseženi vegetarijanec je zapisal, da v življenju ne počne ničesar, da bi bil za to nagrajen. “Ne ustvarjam glasbe z upanjem, da me bodo trepljali po ramenih z nepomembnim grammyjem, kupljenim s strani velike založbe. Večina stvari, ki jih počnem in povem ni solidarnih do glasbene industrije.

Povezani članki:

Značke: