Vojna kraljev napada Pivo in cvetje ali prikriti izlet nostalgikov

Europe

17. 7. 2015
Laško

Letošnja, že 51. izvedba festivala vseh podalpskih pivoljubov je tokrat postregla s kar nekaj odmevnimi imeni. Zamenjava vodstva, predvsem pa častitljivi jubilej pivovarne Laško, sta poskrbela, da so Slovenijo končno obiskali fantje iz zasedbe Europe, manjkali pa nista niti Natalie Imbruglia in Katrina (ex Katrina & The Waves). Poleg kakovostnega izbora nastopajočih so nam organizatorji pripravili tudi nekaj neglasbenih presenečenj. Vstop na vse festivalne dogodke je bil namreč v celoti prost, tematsko obarvana pa je bila tudi cena piva – 190 centov za 190 let pivovarne.

Druga festivalska noč je bila namenjena predvsem oboževalcem rocka, ki se jim letos ni bilo treba sprehajati do nekdanjih Jagoč, saj se je oder vrnil pred Pivovarno Laško. Organizatorji niso pozabili tudi na ljubitelje drugih zvrsti. Oboževalci narodnozabavne in dalmatinske glasbe so lahko uživali  pod odrom Jubilejnik, kjer so nastopali Tanja Žagar in klapa Maslina, manjkala nista niti Klemen Bunderla in njegova spremljevalna zasedba. Na odru Club sta nastopili Nuška Drašček in Maja Založnik, malo po polnoči pa je nastopila še Tinkara Kovač & Heaven X.

Koncertno dogajanje na odru Zlatorog so odprli ljubljanski Manouche. Glasbena fuzija electroswinga, ritmov house glasbe in še česa, je v  dobri uri in pol počasi pričela polniti koncertno prizorišče, ki pa je bilo zaradi zgodnje ure še vedno razmeroma prazno. Bo že držalo, da so rockerji bitja noči, saj je bil prostor pod odrom z vsakim naslednjim nastopajočim bolj zapolnjen. Skupina I.C.E., ki se trenutno mudi na promocijski turneji za svoj dolgo pričakovani drugi studijski album Tu je raj (recenzijo aktualnega albuma si lahko preberete tukaj) je s svojim energičnim pregledom studijskega kataloga pripravila teren za srbske bojevnike S.A.R.S.. Po prvinski balkanski »fešti« je sledilo glavno ime večera, Europe. 

Švedski kvintet je svojo glasbeno pot pričel leta 1979 in v nekaj letih postal eno vodilnih imen vzpenjajočega se dolgolasega rocka. Največji uspeh so dosegli leta 1986, ko je na prodajne police prispel vsem znani Final Countdown, čigar uspešnice so še danes nepogrešljivi del vseh koncertov. Do svoje razpustitve leta 1992 je skupina izdala še dva albuma, ki nista ponovila uspeha omenjene plošče. Vstop v novo tisočletje je prinesel vrnitve skupin, ki so nekoč kraljevale vrhovom glasbenih lestvic. Nekatere so postale atrakcije za obujanje spominov, druge so spet razpadle, tretje pa so z oživitvijo dobile novo identiteto. S svojo združitvijo leta 2003 so Europe dosegli ravno to. Idoli najstniških fantazij so postali odrasli možje. Osladne klaviature, piskajoče kitare in kričeče barvne kombinacije osemdesetih so nadomestili rifi podobni tistim, ki so jih nekoč izvajali njihovi vzorniki.

Težko pričakovani koncert  se je pričel s skladbama  War of Kings in Hole in My Pocket, ki ju je skupina letos izdala na novem albumu War of Kings (recenzijo novega albuma si lahko preberete tukaj). Zvokom sorodnim tistim, ki so jih nekoč izvajali zgodnji Whitesnake in Deep Purple je sledila vrnitev v zlate čase. Čeprav je skladba Superstitious svoj krst doživela sredi vrhunca manije dolgolasega rocka, je bila tudi njena modernizirana različica odpeta z odliko. Čeprav se Europe, kot so že večkrat priznali sami (intervju s tiskovne konference si lahko preberete tukaj), nočejo zadrževati v preteklosti, je njihova zapuščina še vedno premočna. Nadaljevanje koncerta je bilo posvečeno formuli »staro-novo«, kajti vsaki stari uspešnici je sledilo nekaj iz novejših albumov. Pesmi Last Look at Eden je sledil starejši Scream of Anger, slednji pa nova The Second Day. Prvi vrhunec koncerta je bil dosežen s skladbo Carrie, ko je publika večkrat preglasila pevca Joeyja Tempesta. Izlet v preteklost sta nadaljevali skladbi Firebox in Sign of the Times.  Koncertno listo je nadaljevala noviteta Praise You, sledile pa so ji še starejše Ready or Not, Girl From Lebanon in Let the Good Times Rock. Koncert sta zaključili Rock the Night in Days of Rock ‘n’ Roll. Vzkliki publike so skupino še enkrat priklicali na oder, ker so nam v sklopu koncertnega programa zaigrali še težko pričakovano The Final Countdown in med publiko sprožili evforični val navdušenja.

Švedski veterani Europe so v dobri uri in pol neizpodbitno potrdili, da še niso nostalgični akt, ki bi se oklepal uspehov starih dni. Gre za skupino, ki se zvočno razvija iz plošče na ploščo in tako vedno znova dokazuje, da so bila leta dolgolasega glam rocka le faza odraščanja. Kljub kvaliteti novih albumov, ki so čisto nasprotje stvaritvam osemdesetih, je nastop vseeno zapustil  delen grenak priokus. Kljub svoji dolgoletni karieri so Europe Slovenijo obiskali prvič, v času največje slave pa jih kljub številnim evropskim turnejam ni bilo na spregled. Ne glede na to, pa sem prepričan, da so bili obiskovalci zadovoljni.

Nejc Zupančič

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.