18. Festival mladih kultur, Kunigunda prinaša glasbo s podzemnega pritoka

10446331_789077894507589_941977246703829971_oMar ni že dovolj enakega? Začenja se dozdevati kot da – neglede na to, kateri žanr najustrezneje poboža poslušalčev bobnič – v današnji glasbi enostavno ne slišimo več ničesar novega. Vsi Postgrungerji in predstavniki drugih »alter/indi rock« podžanrov, ki se ne želijo šteti v prej omenjenega, smrkajo in kričijo o ljubezni, pankerji poskakujejo po odru, pogosto ne v ritmu glasbe, med grovlanjem frontmana modernega metal banda se kitarist in bobnar trudita izstopati z generično solažo, vse v zeleni barvi pa vlada v hiphop svetu. Mar res ni več nobene prave alternative?

Velenjski festival mladih kultur, Kunigunda, ki vsako leto raziskuje moderno alternativo zlajnani vsem-všečni komerciali ter v ospredje potisne drugovrstne glasbene žanre z vseh strani neba, letos obeležuje polnoletnost – med 21. in 29. avgustom se bo namreč izvajal že osemnajstič. Organizatorji ne obljubljajo nič manj, kot vsako leto poprej. V okviru festivala, na katerem se bodo zvrstila imena kot so Let 3, The Bambi Molesters, Elemental, Mrigz in Ghet, Kiša Metaka ter High5, bo na osmih koncertih 23 izjemnih bendov, artistov, performerjev, Djev, MCjev, vokalistov in instrumentalistov izkopalo nepoznane žanre in jih preneslo na oder, že znane pa bodo predstavili v drugačni luči. Več na http://www.kunigunda.si/

petek 21. 8.

Festival bo odprl večer, namenjen navdušencem (t)rap ter elektronske (in njej sorodne) glasbe. Lokalnemu kolektivu domačinom bolj ali manj znanih artistov Sikk.ru, ki skupaj raziskujejo eksperimentalne vode sodobne elektronike, bo sledil DVS – Dobri vojak Swag, eden izmed ustanovnih članov kolektiva CUF in omembe vreden DJ med predstavniki ljubljanskega ghetto bass podzemlja. BeatMyth – zasedba, v kateri DJ PlankTon kolaborira z mnogimi (tako živimi kot elektronskimi) inštrumentalisti, bo nadaljevala večer, na odru pa se mu bo, kot vokalni kontrast njegovim breakbeat tonom pridružil tudi uspešen slovenski MC ter frontman skupine Moveknowledgement N’Toko. Od rojakov bodo nadzor večera prevzeli zagrebški trap mladci in trenutno eno izmed najbolj vročih hip hop imen v svoji državi, High5, na krilih uspešnega prvega »pravega« albumskega prvenca, Schengengang. Brezplačni koncert bodo v slogu zaključili Kiša Metaka, eni izmed težko pričakovanih headlinerjev festivala, katerih brezkompromisen flow in težki beati bodo odmevali po terasi kluba eMCe plac (ki bo prizorišče večine koncertov).

sobota 22. 8.

Kaj se zgodi, če naenkrat k elektronski glasbi začnemo mešati še prave inštrumente? Kitare, bobni, sinti bodo zgodbo elektronike na Kunigundinih odrih počasi začeli nadomeščati na Kunigundinem odru tekom vikenda, sobotni koncert pa bo služil kot »vmesna stopnja«. Teren bodo pripravili Kontradikshn, Brežičani, ki na svoj agresiven način neusmiljeno barvajo rock tkanino z efektivnostjo drum’n’bass ritmov ter elektroničnimi primesmi. Za njimi bo Philom, projekt amaterskega glasbenika Aleša Gangla, pricopral drugačno, DIY doživetje glasbe v prejzapovedanem elektronično-instrumentalnem stilu. Za konec bo glasba psihadeličnega dueta Ti poslušalce popeljala na edinstveno doživetje ter predala taktirko fizičnim inštrumentom.

ponedeljek 24. 8.

V nov teden bo festival vstopil z rock’n’roll glasbo, ki se je nikakor ne da popredalčkati. The Shivas bodo v Velenje pripotovali iz Združenih držav Amerike ter s seboj prinesli garažarsko surovorst, surfersko harmonizacijo, indy-rockerski retro stil in hipstersko low-fi zvoke.

torek 25. 8.

Po noči nekoliko standardnejšega rock’n’rolla bo Kunigunda preučevala robove definicije te zvrsti. Trojica Persons from Porlock bo pot v to začela s pogledom v stonersko-psihadelične rock vode, kasneje pa se bo krško-šentjernejski duet Ooral Sea poigraval z moderno enačico alternative in pre/post grunga devedesetih let. Rock’n’roll bodo dokončno – ali pa vsaj do sobote – pospravili atmosferični sludge metalci The Canyon Observer, ena izmed najbolj svojevrstnih domačih skupin, ki je v mnogih kritikih obudila upanje v vzpon slovenskega post-metala.

sreda 26. 8.

V SREDO SE PRED eMCe PLACEM RAZČUPA! Noro noč, naklonjeno lokalnim dolgolascem jeklenega srca in vratu, bodo otvorili domačini Kholn, na katerih glasbo (po njihovih lastnih besedah) najbolj vpliva norveška black metal scena. Na odru jih bodo nasledili Curse of Instinct, nekoč znani predstavniki slovenske metalcore scene, ki se, po šestletnem premoru, vračajo. Skupino z več kot 250 nastopi po mednarodnih odrih dobršnjega dela Evrope dan danes že skoraj nebi bilo napak imenovati »Slovenski Supergroup«, saj jo sestavljajo člani drugih omembe vrednih slovenskih bendov, kot so Happy Ol’ McWeasel, Until Death itd. Jeklo v vratovih bodo do konca obrabili Inmate, neustavljiva rušilna moč motorja iz Velenja, ki na koncertu predstavljajo svoj dolgopričakovani drugi album, Tree of Life, zvesti domači bazi oboževalcev pa se bo predstavil tudi novi vokalist skupine David Valh. Skupina pa bo na terasi kluba eMCe plac posnela tudi koncertni DVD, zato je edinstveno doživetje zagotovljeno!

četrtek 27. 8.

Reggae-ska crossover skupina Zaa velja za enega izmed najbolj zanimivih produktov nekdanje Jugoslavije v novejši zgodovini. Opevana je kot enkratna koncertna atrakcija, njihove žive nastope pa zaznamujejo poskočni plesni ritmi ter dobra mera spretne improvizacije. Ne ustavijo pa se le pri zgoraj omenjenih žanrih. Raziskujejo tudi postpunk, dub, variacije jazza in karkoli drugega, kar jim pride pod prste!

petek 28. 8.

V Letnem kinu bo žur za navdušence nad ritmično poezijo odprl koroški reper Yamakashi, sledila pa mu bosta predstavnika lokalnega – velenjskega podzemlja Mrigo in Ghet – Mrigz n Ghet, ki nista le odmevni imeni na nacionalni rep sceni, temveč tudi aktivna skrbnika za obstoj in razvoj hip hop subkulture v Velenju. Veleborovca z množično občudovalsko bazo v domačem mestu obljubljata noro vzdušje na in pod odrom, ki bo zagotovo lepa dobrodošlica za hrvaško hip hop zasedbo in headlinerje večera ELEMENTAL, katerih vrhunski odrski nastopi že skoraj tako dolgo, kot je star festival sam, navdušujejo publiko po celotni Jugi in širše. S šestimi albumi je skupina napolnila trofejni kabinet s premnogimi nagradami, besedila z vseh njihovih let ustvarjanja pa bodo v sobotino jutro bruhala skozi zvočnike in ustvarjala noro hip hop atmosfero.

sobota 29. 8.

Festival se bo zaključil, kot se šika. Trije izvrstni bendi, ki igrajo »žur-rock« zvrsti in znajo ustvariti napetost v publiki. Obiskovalce bodo načeli in zdivjali Wasted Time, skatepunkerska trojica iz Tržiča, nasledili pa jih bodo neprekosljivi surferji The Bambi Molesters, ki so po mnenju nekaterih (med njimi je tudi Lux Interior zasedbe The Cramps) kar najboljši band svoje zvrsti na svetu. Izjemno koncertno izkušnjo, za katero veljajo Bambiji, bodo z valov odra potegnili (ter njen obraz zakopali meter pod pesek na obali) ena izmed najkontroverznejših skupin daleč naokoli LET 3. Show Rockerji bodo s svojimi barvnimi pajaci, kipom podelajočese Angele Merkel, robatimi, izzivalnimi besedili in udrihanjem po inštrumentih iz vsakega izmed obiskovalcev izželi še zadnjo trohico energije ter zaključili festival.

Izpred kluba eMCe plac se bosta zaključna »Velika« koncerta preselila v Letni kino ob Škalskem jezeru. Vstopnica znaša 6 € za posamezen koncert v predprodaji, 9 € pa na dan koncerta. Akcijska vstopnica za komplet obeh koncertov v predprodaji je 10 €. Nakup možen v klubu eMCe plac ter lokalu Mozaik, karte za petkov koncert pa so prav tako na voljo v MC Celje ter Cool baru Slovenj Gradec.

Povezani članki: