Big Foot Mama o svojih 25 letih delovanja

rerSkupina Big Foot Mama letos praznuje častitljivih 25 let delovanja! V 25. letih se je nabralo 7 studijskih albumov, 23 radijskih singlov, 19 videospotov, celovečerni dokumentarni film Tist’ dan v tednu, prek 1000 koncertov, v vsem tem času pa so Bigfooti ostali ena najpopularnejših domačih glasbenih skupin!

Če se za trenutek ustavite in pogledate nazaj, ste si leta 1990 predstavljali, da bo saga o zasedbi Big Foot Mama trajala 25 let?

Ah, niti v najlepših sanjah ne. Ni se nam zdelo, da je kaj takšnega sploh mogoče. Nam je bil uspeh že to, da smo po prvem koncertu sploh dobili priložnost za drugega. In potem smo šli naprej vedno stopničko po stopničko, publike je bilo čedalje več, mediji so nas »zagrabili«, in na koncu po 25 letih razprodaš veliko halo Tivoli.

Delovanje vseh glasbenih skupin je povezano z nenehni spreminjanjem in odraščanjem članov, v 25 letih pa so takšne stvari še toliko bolj očitne. Kaj bi lahko označili za vrhunec kariere in kaj za točko, ko je skupina dosegla dno?

Glede na to, da tako velikega samostojnega koncerta še nismo imeli, je leto 2015 zagotovo dosedanji višek Big Foot Mame. Najmanj ugodno pa je bilo leto 2001/2002, ko smo bili siti medijske evforije, hkrati pa so se začele pojavljati med nami prve večje razlike v pogledih na glasbeni in poslovni razvoj benda. Ampak z novim delom smo v letu ali dveh prišli nazaj na zeleno vejo.

Čeprav je slovenska rock scena doživela svoj višek na prelomu tisočletja, ta kljub menjavi trendov še vedno živi, še več pojavljajo se nove skupine, ki kljub poplavi drugih žanrov, še vedno dokazujejo, da imamo Slovenci še vedno radi rock. Bi morda izpostavili kakšne mlajše kolege, kateri so na vas napravili vtis?

Za koncert v Križankah leta 2013 smo naredili natečaj med mladimi fani, ki igrajo našo glasbo, in dobili ogromen odziv. Potrebna je bila selekcija, da je na koncu z nami na odru šest nadebudnežev odigralo pet naših komadov. Med mladimi očitno je začetni zagon za rock, vendar se mnogi potem žal odločijo za druge vode, ker rock pač danes ni komercialno perspektiven.

Izjava basista Kiss Gena Simmonsa, da je rock mrtev, saj ni novih skupin, ki bi nasledile AC/DC, Rolling Stones in podobne je dvignila kar nekaj prahu. Kaj si mislite o tem, je rock res mrtev? Kako bi opisali trenutne razmere?

Bližje mi je Slashev odgovor, da je rock še kako živ, vendar ga ni v medijih, ne da se od njega živeti in zato se mnogim zdi mrtev. Rock danes živi po garažah, po kleteh, kjer mladina bruha svojo energijo, vendar od tam žal ne pridejo dlje kot kvečjemu do lokalnega kluba. Za te razmere je kriva najprej internetna revolucija, ki je spremenila odnos ljudi do glasbe, in turbokomercializacija radijskih postaj, ki po svojih analizah in statistikah ugotavljajo, da predvajanje rocka ni (dovolj) dobičkonosno.

Vas je v 25 letih kdaj zamikalo nastopanje v tujini? Pred kratkim ste nastopili v Nemčiji, kakšni so bili občutki, vam je morda kaj žal, da se niste aktivneje preizkusili na tuji sceni?

Ne, s slovenščino tako ali tako ne moreš prebiti meja Slovenije, zato si nikoli nismo delali utvar (nisem pa tudi slišal veliko slovenskih glasbenikov, ki bi v angleščini zveneli pristno). V Berlinu smo igrali tam živečim in letujočim Slovencem. Sicer smo povsem zadovoljni s svojim uspehom v Sloveniji.

Nedavno ste objavili seznam vseh gostov, ki se vam bodo pridružili na odru. Nam morda pripravljate še kakšno presenečenje, boste zaigrali kaj česar niste že zelo dolgo?

Bomo. Če povem, kaj, ne bo presenečenje 😉

Kompilacija Let 25 ponuja pregled vsega kar ste ustvarjali zadnjih 25 let, vsebuje pa tudi skladbo Nove zmage, ki ste jo posneli na povabilo Košarkarske zveze Slovenije, je slednja morda tudi napovednik novega albuma?

Najprej smo mislili, da ja, ker je pesem nastala istočasno kot cel kontingent novega materiala, vendar je po izraznosti precej drugačna od ostalih, mi jo bolj tretiramo kot komad, ki po sporočilnosti zaokrožuje 25 let Big Foot Mame. Vidimo pa, da so jo ljudje vseeno sprejeli predvsem kot košarkarsko himno, zato je najbrž z novim materialom, ki ne bo izšel prej kot čez dve leti, ne bomo mešali.

Zaradi tolikšnega navala pri prodaji vstopnic ste se odločili, da bo prihajajoči koncert potekal v Veliki dvorani Hale Tivoli. Ste pričakovali tolikšen odziv, zakaj niste že na začetku izbrali večje dvorane. Kaj si mislite o Stožicah, kjer je prizorišče veliko večje?

Naval prodaje kart je še nas presenetil in ker je bila mala dvorana razprodana 1 mesec pred koncertom brez enega samega plakata, je velika dvorana kar klicala po nas. Teoretično bi se lahko lotili tudi Stožic, vendar tako grandioznih kompleksov Big Foot Mama vendarle nima 😉 ***

***Zaradi ogromnega zanimanja se koncert BIG FOOT MAME z gosti – LET 25 iz razprodane velike dvorane Hale Tivoli seli v največjo dvorano v Sloveniji. Tako je, 2.10. bodo Big Foot Mama nastopili v Areni STOŽICE.

Povezani članki:

Značke: