Znani so gostje, ki bodo nastopili na koncertu z Big Foot Mamo

Big Foot MamaSkupina Big Foot Mama letos praznuje častitljivih 25 let delovanja! Gre za zavidljivo dobo med glasbenimi izvajalci v slovenskem prostoru. V 25. letih se je nabralo 7 studjskih albumov, 23 radijskih singlov, 19 videospotov, celovečerni dokumentarni film Tist’ dan v tednu, prek 1000 koncertov, v vsem tem času pa so Bigfooti ostali ena najpopularnejših domačih glasbenih skupin! Praznovanje obletnice, naslovljeno LET 25, se je začelo v soboto, 30. maja, z ekskluzivnim klubskim koncertom v Berlinu – mestu snemanja zadnjega albuma Izhod.

Big Foot Mama JE častitljivo obletnico, kot se to za jubilej spodobi, obeležila z dvojno zbirko največjih uspešnic 1990-2015, ki je 3. septembra izšla pri Nika Records in med katerimi ne bodo manjkale zimzelene skladbe, kot so Nisem več s tabo, Led s severa, Oklep, Črn tulipan, Neki sladkega, Rola se, Užitek na replay, Mala nimfomanka, Nor sigurno ne, Garbič

2. oktobra se bodo v veliki dvorani Hale Tivoli slavljencem na odru pridružili tudi številni glasbeni kolegi, s katerimi so Bigfooti v teh 25 letih sodelovali tako ali drugače.

PETER LOVŠIN & VITEZI OBLOŽENE MIZE
Legenda slovenskega punka Peter Lovšin je bil Big Foot Mami tako rekoč usojen. Vsi, ki so bili kdaj člani tega benda, so bili v otroških letih oboževalci Pankrtov, na samo glasbo Big Foot Mame pa so še posebej na začetku zelo vplivali Sokoli. Jeseni 1991 so se končno spoznali na nekem koncertu na Primorskem in Pero je Bigfoote takoj angažiral za stalno predskupino Sokolov. Leta 1993 je tri člane celo povabil v svoj spremljevalni bend Vitezi obložene mize, kjer so ostali naslednja štiri leta in tudi sodelovali pri snemanju plošče Dolina kraljic. V Tivoliju se bo zgodil reunion. Bigfooti še danes priznavajo, da je bil Pero njihov duhovni guru, vzgojitelj in vedno dobri profesor rock’n’rolla.

FANTJE S PRAPROTNA
Leta 2005 je na praznovanju 15-letnice Big Foot Mame pravo evforijo sprožil najbolj nenavaden gost tistega večera – Ansambel Lojzeta Slaka z narodnozabavno priredbo skladbe Nekaj sladkega. Kar je bilo predvideno kot enkraten eksperiment, se je razvilo v večletno sodelovanje: leta 2008 so skupaj posneli še verzijo pesmi Pomlad, kar je bila prva tovrstna združitev rock benda in narodnozabavnega ansambla v Sloveniji. Lojze Slak je obe pesmi uvrstil tudi na svoj zadnji album. V Tivoli ga ne bo, bodo pa prišli njegovi trije nepogrešljivi pevci – Fantje s praprotna.

GUŠTI
Miha Guštin – Gušti je bil z Big Foot Mamo pravzaprav od samega začetka – nastopil je že v prvi postavi na prvem koncertu septembra 1990. V bendu je vztrajal kot kitarist in avtor mnogih uspešnic vse do leta 2002, ko se je podal na samostojno pot. In ja, ostali so v dobrih odnosih!

NEISHA
Bigfooti so jo spoznali še kot nadebudno mlado klaviaturistko Nežo in jo zaradi samosvojega pristopa angažirali za snemanje plošče 5ing (2004), nevedoč, da bo kakšno leto kasneje izbruhnila na sceno kot Neisha. No, za njih je še vedno predvsem Neža.

DAVOR KLARIČ
S priznanim klaviaturistom so se spoznali še v času, ko je igral pri Šank Rocku, in hitro pristali na isti valovni dolžini. Ko so prvič potrebovali klaviature za na ploščo, je bil Davor prva izbira. Slišite ga lahko v skladbah, kot sta Nov dan in Amazonija.

IRENA PREDA
Skrivnostni operni glas, ki se je v karieri Big Foot Mame pojavil v dveh ključnih trenutkih – v Ledu s severa in v Oklepu. Irena Preda je bila takrat mlada, nadebudna pevka z velikimi sanjami, ki so se ji skozi leta tudi uresničile: postala je ena vodilnih slovenskih opernih primadon z vidnimi uspehi v tujini. V videospotu za Oklep je celo odigrala eno od vlog.

KLEMEN KOTAR & BRASCI
Big Foot Mama je v obdobju plošč Tretja dimenzija in Doba norih tako za studio kot za na oder angažirala pihalno brass sekcijo. Zbral jo je saksofonist Klemen Kotar (zdaj član skupin Nula kelvina in Smaal Tokk). Z njim sta in bosta po dolgih letih spet trobila trobentač Matjaž Kajzer in pozavnist Rok Štirn.

NINA KAY
Dekle s čutnim glasom je zaznamovalo zadnjo ploščo Izhod, na kateri je v duetu z Grego odpela akustično balado Kratek stik. Njuno kemijo je ujel režiser Ven Jemeršić v videospotu leta 2014.

SLAVIŠA STOJANOVIĆ, MATEJ MRŠNIK, SLAVEN KALEBIĆ
Kitarski trio med sabo sicer nima ravno skupne zgodovine, je pa vsak od njih v določenem trenutku stal na odru z Big Foot Mamo: Matej Mršnik še v zgodnji fazi BFM (kasneje je igral pri Don Mentony Bandu, Laibachu, Neishi in Tribute 2 Love), Slaven Kalebić (Mojo Hand) kot Zokijev nadomestni kitarist in Slaviša Stojanović kot gost v razprodanih Križankah 2009 (preden je postal selektor slovenske nogometne reprezentance).

MARTIN JANEŽIČ – BUCO
Dolgoletni prijatelj Big Foot Mame, od nekdaj bobnar pri Sausages in zadnja leta še pri Hamotu & Tribute 2 Love, je najstalnejši občasni gost na koncertih Big Foot Mame in vedno prva izbira, kadar v studiu potrebujejo tolkalista (in backvokalista).

ROK GERBEC
Legendarni saksofon v legendarnem Lovru je odpihal Ljubljančan Rok Gerbec, s katerim so se Bigfooti takrat srečali prvič in zadnjič. Ampak ne za vse življenje: prvič po dvajsetih letih so ga poiskali in ga našli. Lahko kemija med glasbeniki ostane tudi, če dvajset let niso imeli stika?

PRVA POSTAVA BIG FOOT MAME 1990
Točka, v kateri se je vse začelo. Prvič po 25 letih se bo na odru ponovno zbrala prva postava Big Foot Mame, ki je igrala na prvem koncertu septembra 1990 na Gimnaziji Šentvid in samo na tistem. V bendu so bili poleg Jožeta in Guštija še pevec in kitarist Andrej Kos, basist Robert Sršen, ki trenutno igra pri Rock Partizanih, in kitarist Zoran Jovanović – Jovo.

TOMI M., TOKAC, MAROLT, TONČ&DIMEK
…in Grega Skočir. Res je, ta zborček slovenskih rock tenorjev se doslej še nikoli ni zedinil pod zastavo Big Foot Mame, je pa že pel skupaj, in to ne dolgo tega – s skupino Dan D. Kaj bodo skupaj zapeli z Bigfooti, naj ostane presenečenje.

Povezani članki: