Srebrna poroka v Stožicah z Big Foot Mama

Big Foot Mama

Big Foot Mama

2. 10. 2015
Ljubljana / dvorana Stožice

Začetki segajo na oder Gimnazije Šentvid. Po seriji uspešnic, studijskih albumov in glasbenih sodelovanj so še vedno z nami – enaki kot prej, le 25 let starejši. O kom teče beseda? O Big Foot Mama, seveda! Ob svojem jubileju so tako nastopili v razprodani dvorani v Stožicah. Postregli so z repertoarjem 25-ih uspešnih hitov, ki so zaznamovali njihovo petindvajsetletno skupno kariero, ob tem pa so na oder povabili še številne goste, s pomočjo katerih se je občinstvo še bolj razživelo, temperatura v dvorani pa še bolj narasla.

Bučno vzdušje je vladalo že takoj ob enaindvajseti uri, ko so oboževalci vzklikali ‘Big Foot Mama’, stopnjevalo pa se je ob otvoritvi koncerta s pesmijo Črn tulipan. Po novejšem hitu Slab spomin, je prišel čas za niz skladb z gosti. Na odru so se jim pridružili Irena Preda, Rok Gerbec, Brasci in bobnar Martin Janežič – Buco. Nato je skupina in njihovi oboževalci skupaj glasno prepevali refren skladbe Sam` prjatla, za tem pa so na oder že prišli novi gostje, tokrat vsi kitaristi – Slaviša Stojanović, Slaven Kalebić in Matej Mršnik. Skupaj so zaigrali skladbo Zadnji poraz. Manjkala ni niti Neisha, ki je poskrbela za klavirski uvod pri Neki sladkega.

Uvod v vrhunec koncerta so pričarali že Pozitivci (Tomi Meglič, Tomislav Jovanovič – Tokac, Borut Marolt, Jernej Dirnbek – Dimek in Tone Kregar – Tonč), ki so skupaj z bandom zapeli uradno himno slovenske košarkarske reprezentance, Nove zmage.

Fantje s Praprotna že več desetletij združujejo slovenski narod in to so dokazali tudi tokrat, saj je osem tisoč glava množica v en glas pela pesmi Nekaj sladkega in Pomlad. Na presenečenje oboževalcev, so originalni člani (Andrej Kos, Robert Sršen in Zoran Jovanović – Jovo) poleg avtorskih hitov odigrali tudi tuje skladbe, kot so Should I Stay Or Should I Go in pa komunistično himno Bandiera Rossa, odigrano skupaj s Petrom Lovšinom v slogu Pankrtov.

Baladi Kratek stik skupaj z Nino Kay in Led iz severa sta bili zaznamovani z glasnim petjem občinstva in sojem luči, ki so ga pričarali prižgani vžigalniki. Big Foot Mama so koncert sklenili s pesmijo Rola se, po kateri je občinstvo še dolgo časa neuspešno klicalo zasedbo nazaj na oder, kljub 25. odigranim skladbam, kar je le eden od dokazov, da je slovenska javnost željna tudi domačega rock n` rolla, medtem ko ga večina komercialnih radio postaj vriva v nočne termine. Prav tako se to kaže tudi v evforičnem razpoloženju občinstva, ki je slovensko zasebno sprejelo mnogo glasneje, kot marsikaterega tujega glasbenika. Nedvomno je ostalo doma še veliko oboževalcev skupine Big Foot mama, ki pa se bodo lahko družili s skupino po drugih slovenskih krajih, saj je bil koncert v Stožicah le pričetek nove turneje.

Koncert, ki se je prestavljal iz male dvorane v Hali Tivoli v veliko, nato pa celo v Stožice, lahko označimo s pridevniki legendarno, enormno, nostalgično, zabavno in predvsem pozitivno. Nekoliko slabše ozvočenje pa je zasenčila množica glasbenih gostov in odlično razpoloženih slavljencev, ki so energijo prenašali na občinstvo in poskrbeli, da je bil petek tako rekoč slovenski praznik rock n` rolla, ki je ob projekciji fotografij zgodovine banda od začetka pa do srebrne poroke združeval staro in mlado.

Tekst: Nejc Zupančič
Foto: Branka Resnik

Povezani članki:

Značke: