Nova doza Orto Festa je pred vrati

Orto fest 2016 programŽe 17. leto zapored bo aprila Ljubljana v znamenju klubskega festivala z najdaljšo tradicijo – Orto festa, glasbenega dogodka, ki vzpodbuja delovanje klubske scene in bogati kulturen utrip prestolnice. V 27 dneh bo na odru Orto bara glasbene sladokusce navduševalo kar 34 domačih in tujih glasbenih skupin. Festival bodo otvorili Big Foot Mama, zaključil pa Pero Lovšin.

Vsekakor pa bodo prava poslastica za oči in ušesa med drugimi tudi legendarni in velikokrat nagrajeni hrvaški glasbeni virtuoz Damir Urban, nekdanji frontman kultne reške rockovske skupine Laufer, ki je sicer razpadla sredi devetdesetih let, a je za seboj pustila nekaj izjemnih pesmi. Iz obdobja Urban &4 bo nedvomno navdušil s preverjimi hiti kot so Odlučio sam da te volim, Mjesto za mene, Otrovna kiša, … še bolj sveže od odličnega albuma »Mamut« pa je tudi njegovo aktualno sodelovanje s skupino Siddharta. Ne gre zamuditi niti nastopa hrvaške urbane hip-hop funky zasedbe Elemental, vedno angažirane in aktualne hrvaške punk rock legende Hladno Pivo in bosanske Yu-rock legende bogatejše za novejši single Zabranjeno Pušenje. V goste med drugimi prihajajo tudi japonski death metalci Galmet, švedski black metalci Manegram in pagan folk metalci Ereb Altor, Latvijci Skyforger ter ameriški punk hardcorovci z dolgo tradicijo Dag Nasty.

»Orto fest je vsako leto malo drugačen,« pravi ekipa Orto bara. »Vsako leto poizkušamo najti najbolj aktualne in kakovostne glasbenike. In tudi letos bomo pričarali klubsko vzdušje in neposreden stik izvajalcev s poslušalci,« še dodajo.

Orto Fest bo 1. aprila 2016 otvorila ena najbolj cenjenih domačih glasbenih zasedb – Big Foot Mama, ki po spektakularnem koncertu v razprodani ljubljanski dvorani Stožice nadaljuje uspešnih 15 let delovanja.Aprila bomo poleg Big Footov gostili tudi druge slovenske zasedbe, vse od velikanov slovenske glasbene scene, do mladih, vzhajajočih bendov; od rocka, popa, punka, metala, folka, hip-hopa, rapa in reggaea, kar nekaj pa bo tudi predstavitev novih izdaj ali premiernih predstavitev novih pesmi. Gušti, nekdanji član Big Footov, bo po dolgem času in sploh prvič, v soboto, 2. aprila, nastopil tudi v vlogi glavnega pevca svoje zasedbe.

Po 15 letih so se na sceno vrnili Leteči Potepuhi. Legendarna zasedba, ki je v 90ih letih biciklirala po slovenskih odrih in pela blues, si žvižgala ko jim je šlo vse narobe in pripovedovala kako je življenje kakor kurja lojtra, bo nastopila v torek, 5. aprila.

Gora bo na prvem nastopu predstavil istoimenski prvenec in novonastali mračni alter rock/metal band z zanimivo zasedbo –  trio prekaljenih glasbenikov – Kevin Koradin, Sergej Pobegajlo in David Debevec -, ki jih poznamo iz skupin Tide, Billysi in Leeloojamais. Kaj temačnega nam bodo servirali velja preveriti v sredo, 6. aprila.

Za fuzijo rock-reggae-dub zvoka bo le dan zatem poskrbel Bro (Mate Brodar s svojo zasedbo). Slednji bo na Orto fest prinesel še nekaj pozitivnih vtisov in zvoke iz Jamajke ter novi material, ki ga bomo v studijski obliki lahko slišali pozno pomladi, v živo pa premierno že sedaj. V soboto, 9. aprila, bo po odlični novi dvojni studijski plošči »S3P« in po razprodanem koncertu v Kinu Šiška, dobrodošla obogatitev letošnjega Orto festa trnowski raper Klemen Klemen. Koncert v Ortu bo tudi uradni manifest Klemnove stranke FBS, zlahka najboljše opcije na prihodnjih parlamentarnih volitvah. Na koncertu se bo pojavilo še nekaj gostov s Klemnovega albuma ter seveda njegov nepogrešljivi DJ SSF, ki ga spremlja od prvega dne dalje.

Tudi Avven, novodobni folk metalci, stari znanci Orto bara, nas bodo navdušili z novimi nalezljivimi melodijami, v sredo, 13. aprila, družbo pa jim bodo delali tudi LastDayHere. Pesmi z nove izdaje »U moru i plamenu« (Menart, album izide v sredini marca 2016) nam bo v soboto, 16. aprila, predstavil Zoran Čalić, sicer legendarni kitarist Majk in aktualni član Big Foot Mame s svojim rock bendom Zoran Čalić band. 19. aprila bodo v ljubljanskem Ortu odigrali koncert tudi Niet, ki ob zaključku šestmesečne klubske turneje po Sloveniji promovirajo lani jeseni izdani CD “V bližini ljudi”.

Velja opozoriti, da se bodo na klubskem odru zvrstili še Flirrt, Sausages, Samo Budna z novo izdajo »Manj je več« ter Julie & Diamonds, vznemirljivi Čedahuči, veterani hard rocka in metala Requiem, mlajši Nesebat, Viperstone, Up’n’Downs, Soul Duality, Lynch, D Kokks, idrijski melodični punkerji Zablujena Generacija ter ponovno aktivni Adam.

Vsi koncerti se bodo pričeli ob 22. uri, izjema so koncerti, kjer bo nastopilo več skupin. Dodatne informacije o nastopajočih, ceni vstopnic in predprodaji za posamezne koncerte preverite na uradni spletni strani: www.orto-bar.com ali http://www.orto-bar.com/obvestila/prodaja-vstopnic-za-orto-fest.

Povezani članki: