Zapustil nas je Boban Bursač, cenjen slovenski tonski mojster

Boban Bursač

Boban Bursač

Zahrbtna bolezen je vzela slovenskega ‘majstra’ Bobana Bursača, tonskega mojstra in mentorja mnogim glasbenikom in glasbenim navdušencem.

Kariero tonskega mojstra je začel leta 1982 v ljubljanskem FV / Forumu / Disko Študent. V prvih dveh letih je kot tonski mojster realiziral vsaj 150 koncertov raznih alternativnih skupin in kot snemalec realiziral tudi posnetke skupin Via Ofenziva, O’Kult, Orkester Titanic … Kot koncertnega tonskega mojstra ga je leta 1983 povabil k sodelovanju Studio Tivoli. V tem kontekstu je realiziral številne samostojne koncerte ter prvič začel oblikovati zvočne podobe festivalov kot so bili npr. Ljubljanski Jazz Festival, Druga Godba, Novi Rock …

Leta 1985 se je na Radiu Študent izpopolnil tudi za radijskega tonskega mojstra ter v okviru RŠ deloval naslednja tri leta. V drugi polovici osemdesetih je kot koncertni tonski mojster že samostojno oblikoval zvok tedaj še relativno redkih tujih glasbenih izvajalcev (npr. Al di Meola, John McLauglin, Paco de Lucia, Einstuerzende Neubauten, Alvin Lee, Nick Cave, Peter Green, Uriah Heep, Pere Ubu …), bil je pa tudi asistent zvoka na koncertu legendarnega Miles Daviesa v Beogradu. V tem času je za dobrih deset let postal tudi glavni tonski mojster v Klubu K4 in vzpostavil trajna sodelovanja z Laibach, Borghesio, Demolition Group, Janijem Kovačičem, itd. V devetdesetih je poleg individualnih koncertov ter številnih festivalov zvočno oblikoval tudi številne koncerte ljubljanske Metelkove, Trnfesta KUD-a F. Prešeren ter Orto Bara.

Zadnjih deset let je sodeloval s številnimi novimi festivali, kot so npr. Metal Camp, Lent, Soča Reggae Riversplash, Punk rock Holiday, Rock Otočec, Poletje v stari Ljubljani, Kam Fest, Schengen Fest, itd.), Sodeloval pa je tudi s številnimi slovenskimi glasbeniki kot so Laibach, Siddharta, Dan D, Buldožer, Gušti, Vlado Kreslin, Srečna mladina, Niet , Društvo mrtvih pesnikov, Jardier, Čao portorož.

V njegov spomin bo v Kinu Šiška, 4. avgusta potekal Benefit za Bobana, ves zbran denar bo šel za njegovo družino. Nastopajoči so: Big Foot Mama, Niet, Jardier, Gušti, Srečna mladina, Hamo & Tribute 2 Love, Laibach, Katarina Avbar & Peter Dekleva, Društvo mrtvih pesnikov, Jacuzzy, Golliwog, Čao Portorož, Zoran Čalić Band in Noctiferia.

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.