Opomnik: Laibach v ljubljanskih Križankah

13668972_10153733966556765_3447304947704758663_nPo uspešnem nastopu v sodelovanju s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija 9. februarja v znameniti bruseljski dvorani Henry Le Boeuf v Palači lepih umetnosti (BOZAR) bo skupina Laibach s simfoniki in mešanim zborom 2. septembra v Križankah pripravila razširjen koncertni program.

V prvem delu nastopa bo premierno predstavila popolnoma novo delo, 30-minutno avtorsko kompozicijo po motivih Krsta pri Savici Franceta Prešerna, kjer dogajanje poteka v času pokristjanjevanja Slovencev in bojev med kristjani in pogani. Ta skladba bo odigrana v povezavi z Laibachovo interpretacijo odlomka iz nedokončane Griegove opere Olaf Trygvasson, ki tematizira krvavo rojstvo krščanstva na Norveškem in Švedskem. Skupina je to delo premierno izvedla na festivalu sodobne glasbe Ultima v Oslu 2014, ljubljanska izvedba obeh del pa se ujema s 30. obletnico postavitve retrogardističnega dogodka Krst pod Triglavom Gledališča sester Scipiona Nasice, za katerega je zvočni »libreto« takrat prav tako prispeval Laibach.

V drugem delu koncerta bo Laibach predstavil še nabor skladb, ki jih je v Bruslju odigral z RTV simfoniki, vendar bodo v Ljubljani aranžmaji dodelani za večji orkester (Smrt za smrt, Eurovision, Now You Will Pay, Whistleblowers, We are Millions and Millions are One, Resistance is Futile, Opus Dei/Leben heisst Leben), ob gostovanju Borisa Benka (Silence) pa bo Laibach premierno odigral še orkestrsko predelavo skladbe Warszawskie Dzieci (Varšavski otroci), posvečeno tragični Varšavski vstaji med nemško okupacijo mesta leta 1944.

Kot vsi koncerti skupine Laibach bo tudi tokratni nastop multivizijski, opremljen z bogatimi filmskimi projekcijami. Orkestracijo za orkester bo izdelal mladi slovenski skladatelj Anže Rozman, dirigent pa bo Simon Dvoršak.

Povezani članki:

Značke: