Entombed A.D. in Voivod so močno stresli Orto!

dsc_03332. 11. 2016
Ljubljana / Orto bar

Evo, pa smo dočakali! Koncert, zaradi katerega so se nam cedile sline že nekaj mesecev. Dan po vseslovenskem prazniku, Dnevu hinavcev, aaam … pardon, Dnevu spomina na mrtve, sta Dihurja v Orto pripeljala stare znance, death’n’pijance Entombed A.D., prvič tudi mogočne thrash inovatorje Voivod, zraven pa še dve predskupini.

Ker se je koncert začel ob uri, ko otrokom še berem pravljice za lahko noč, sem prvo predskupino, o kateri ne vem popolnoma nič, izpustil.

Sem pa priletel direkt na začetek drugih ogrevalcev publike, Lord Dying, sludgerje (ker sludge ni metal) iz Portlanda. Za sludgerje precej hitroprsti in nasmejani fantje, sploh pevec/kitarist Erik Olson, ki ima, takole čez palec, tudi ene 40 kg žive teže preveč in posledično izgleda, kot da igra tamburico in ne kitare. OK, šalo na stran. Band gre v kategorijo High On Fire in Mastodon (starih), poleg občasnih groovy riffov se najde tudi kakšna zanimiva solaža, bobnanje je konkretno in brez preseravanja, vokal sludgerski (malo Crowbar, malo slaba kopija mojstra Phila Anselma) in definitivno smo slišali tudi že slabše sludge bande. Pa tudi že boljše. Zvok je bil precej na nivoju, band v bistvu tudi dobre volje, publika je kar lepo zapolnila prostor pod odrom, in uvod v večer ni dolgočasil nikogar.

Za velike Voivod pa je publika konkretno napolnila prostor. Težko je kaj novega napisati o glasbi Voivod. Ali o zgodovini samega banda. Ali o gromozanskem vplivu, ki so ga imeli in ga še vedno imajo na generecije in generacije metalcev. Zato se raje omejimo na koncert. Band je v formi. Uživajo v vsakem koncertu, ki ga odigrajo. Definitivno jih je najbolje ujeti na klubskem koncertu, kjer pride do izraza njihova energija, ki jo člani banda oddajajo na vse strani in se nalezljivo hitro preseli tudi pod oder, kjer se celotni čas nastopa dogaja totalna fešta. Nekateri čupajo, nekateri skačeje, nekateri mosh-pitajo, nekateri se pozibavajo, večina vpije in tako to gre. Pevec Snake se zna tudi sprehoditi med publiko, in iz česar band takoj naredi foro, ko ga kitarist Chewy ne spusti nazaj na oder in energija in dobra volja niti za sekundo ne padeta. Dejansko je eden od vrhuncev nastopa zadnji odigrani komad, klasika Voivod, s prvenca War and Pain (1984), ki ga skupaj odpojejo band in publika. Iz napisnega je itak že jasno, da se fantom leta ne poznajo, žurajo ga kot mladeniči, inštrumente obvladajo »kt’taveliki«, bobnar ima praktično cel koncert zobe do ušes in le želimo si lahko, da bodo še velikokrat prišli do nas. Aja, ups, skoraj pozabil. Setlista je sestavljena večinoma iz komadov, ki datirajo v 80-ta leta prejšnjega stoletja, ali pa v zgodnja 90-ta, le dva komada sta iz tega tisočletja, tako da je itak jasno, da je ura nastopa minila veliko prehitro!

Entombed A.D. prvič.

Entombed A.D. drugič.

Kaj sledi? Entombed A.D. tretjič! In nič novega za povedat. Kar vsekakor ni slabo. Band za žur (pijan?), kot vedno. Dvorana polna, folk za žur. Ozvočenje na 11. Mogoče bi bilo bolje, če bi bil na 10.5, ker je bilo na trenutke res že hudo, ampak, to je pač death’n’roll. Setlista standardna. Entombed itak ne morejo falil z izborom komadov. In to je to. Se vidimo na njihovem koncertu enkrat 2017. Itak bo fenomenalen, tako da se nimamo česa bati!

Teskt: Rok Erjavec
Foto: Branka Resnik

Povezani članki: