Obscura in ostali tehničarji v Ortu

Obscura

Obscura

31.10. 2016
Ljubljana / Orto bar

Na Dan reformacije so se v Ortu ustavili nemški progresivni/death tehničarji Obscura, s sabo pa pripeljali še tri bande podobne usmeritve (z rahlimi odstopanji), ki so jih osebno izbrali za tole turnejo, in sicer, old-school death/thrasherje Revocation iz Bostona, MA, ultra tehničarje Beyond Creation iz Montreala in še ene Američane, Rivers Of Nihil.

Zbrala se je prijetna množica publike in koncert se je začel.

Otvorili so ga Rivers Of Nihil, tehnični death metalci, tam nekje v špuri kakšnih Psycroptic ali Job for a Cowboy, ampak (roko na srce) ne tako kvalitetni. Za njihov nastop zvok ni bil ravno optimalen, je pa tudi res, da sem jih gledal bolj iz ozadja. Mislim, da so v pol urice nastopa odigrali štiri ali pet komadov z aktualne plate Monarchy  (2015) in enega iz prvenca The Conscious Seed of Light (2016). In medtem, ko jim tehničnega znanja pač ne primankuje, pa njihova glasba kot celota vseeno deluje nekako brezdušno in (tehnično) prenapihnjeno, kar se rado zgodi bandom, ki mislijo, da morajo vsi glasbeniki v vsakem komadu pokazati kar največ svojega znanja. Ampak, vseeno, če imate radi tehnično zahtevno igranje in na splošno moderen death metal, so Rivers Of Nihil vsekakor band, ki ga morate prečekirati. Tudi publika je bila zadovoljna z videnim in slišanim, in fantje so bili primeren uvod v večer. Pa še to. Od prve do druge plate je napredek v pisanju komadov vsekakor opazen, tako da čez fante še ne bomo naredili križa in jih popredelčkali kot zgolj še en tehnični band, ampak bomo počakali vsaj še eno plato.

Nadaljevalo se je še bolj v tehničnih vodah, z Beyond Creation. Ko jih slišim, vedno najprej pomislim da manijake The Faceless ali pa kakšne Necrophagist. Zgolj v vednost. Zvok se je za njihov nastop že precej popravil, publika pa tudi še malo namnožila. Fantje so najprej usekali z dvema komadoma s prvenca The Aura (2011), Omnipresent Perception in Coexistence, potem pa servirali še četverček z, zaenkrat zadnjega, albuma Earthborn Evolution (2014), Earthborn Evolution, The Great Revelation, Theatrical Delirium in Fundamental Process. Fantje obvladajo »kt svinja«, drugače se ne da povedati. Je pa res, da na trenutke obvladajo že kar malo preveč in vse skupaj pač ni več metal. Ampak, ker se glasbeno ne pustimo omejevati (saj se nenazadnje band tudi ne) smo vsi uživali v res impresivnem igranju, in si le želeli, da bodo tudi na naslednjih platah ostali metalci, in se jim ne bo zgodil kakšen »Cynic sindrom«… Tehnično/progresivni, na trenutke brutalni, včasih ultra-hitri, velikokrat zasanjani, z odpičenimi solažami in tappingom, pa še kakšen breakdown se najde vmes. Vse to so Beyond Creation, band katerega koncert lahko prečupate direkt pred odrom, ali mirno, s pivom v roki spremljate bolj iz ozadja.

V bolj old-school vode, pa so nas odpeljali tretji nastopajoči, Revocation. Setlista je bila omejena na tri plate, Existence Is Futile (2009), Deathless (2014) in Great Is Our Sin (2016). Fantje pljujejo v vodah old-school tehničnega death metala, ki je precej cepljen tudi s thrash metalom, tako, da je bil nastop precej glasnejši in bolj energičen, kot pri njihovih predhodnikih. Tudi publika se je še dodatno razživela, in bila je res prava fešta. Band svojo glasbo jemlje resno, očitno se v tokratni inkarnaciji tudi dobro počutijo (le pevec/kitarist David Davidson je v bandu od začetka, torej od leta 2006), in perfektno kombinirajo tehnični pristop k thrash in death metalu, z malo melodike, veliko brutalnosti in še več hitrosti, da pa vsi obvladajo svoje inštrumente do bolečine, je pa itak odveč govoriti. Šus v glavo, totalen! Po nastopu pa hitro na zrak, na pivo in dva cigatera, saj smo vsi vedeli, kaj nas še čaka.

In čakala nas je Obscura! In kot je med nastopom dejal Steffen Kummerer, vodja banda, kitarist, pevec in še edini originalni član, predolgo jih ni bilo v Sloveniji! Folku se je odpeljalo takoj! Band je bil izjemno dobre volje in so očitno tudi v dobri formi. Težave s člani so  preteklost, in na odru je stala death metal mašina, ki ni imela drugega namena, kot žurati, sekati, klati, moriti in na splošno uživati v temu. In publika je bila za! Ne za, ampak ZAAAAAA!!! Zvok našpičen do amena, kitari sta rezali in sekali na vse stran strani, basist je drobil in trgal, kot da mu gre za življenje, vokal je itak živalski, za bobni pa je sedela hobotnica, saj nekdo, ki ima dve roki in dve nogi bolj težko bobna na nivoju, ki ga je tega večera prikazal Sebastian Lanser. Z eno besedo: po nas je padla death metal beštija! No, mogoče malo več kot ena beseda … O setlisti ne gre izgubljati besed. Slišali smo tričetrt aktualne plate Akróasis (2016), tri poskočnice s fenomenalne Cosmogenesis (2009) in komad z Omnivium (2011).  Grla so bila suha, glasilke utrujene, čupe prepotene, roke dvignjene visoko v zrak, in to od prvega do zadnjega komada, od prve do zadnje vrste publike! Drugega ni za povedat. Če poznate glasbo Obscure, ste na koncertu uživali. Če poznate glasbo Obscure, pa vas na koncertu ni bilo … si mislim svoje. Če pa ne poznate glasbe Obscure, je pa itak vseeno.

Tekst: Rok Erjavec
Foto: Branka Resnik

Povezani članki: