Orto Fest – pričetek že to soboto z Lačnim Franzem

Avven

Avven

Od 1. do 29. aprila letos bo potekal že 18., torej že polnoletni festival Orto Fest, ki je v svoji zgodovini gostil že okoli 500 glasbenih skupin in izvajalcev. Kot tak je edinstveni slovenski klubski festival, ki ponuja v svojem programu številne domače in tuje, tudi vrhunske glasbene skupine, žanrsko predvsem obarvane v rockovske barve vseh odtenkov, daje pa prostor tudi drugim glasbenim zvrstem s poudarkom na kvaletiti in izvirnosti določenega trenutka. Otvoritveni koncert letošnjega festival je v rokah legendarne skupine Lačni Franz, ki bo v soboto, 1. aprila, na svetovni dan norcev in ki ga bodo otvorili s svojo izjemno dobro ocenjenim albumom Ladja norcev/Svako dobro in Železnim repertoarjem.

 

Lačni Franz; foto: arhiv zasedbe

Skupina Lačni Franz se je zbrala 1979 in med naprekinjenim nastopanjem po vseh republikah nekdanje Jugoslavije do leta 1994 posnela 9 albumov in pozneje objavila še 4 kompilacije. Njihovo izključno avtorsko glasbo je glasbena kritika najprej poimenovala ”kabaretni rock”, danes jih pa opisuje z mednarodno označbo ”hard indie”. V zimzelenih besedilih lirika Zorana Predina provocira kot ironični sarkazem, saj nagajivo in nesramno prepleta erotiko s politiko in družbene tabuje s črnim humorjem. Večina besedil skoraj vedno večpomenska, kar jim daje prepoznavnost in alibi. Leta 2014 je Zoran Predin, na dolgoletno prigovarjanje publike, spet oživel koncertni program Lačnega Franza in se s štirimi mladimi glasbeniki podal na koncertno turnejo po klubih vseh večjih mest bivše YU.

Tudi letos bodo eni nosilcev Orto festa Dog Eat Dog; foto: Anja Ivanovič

Eden od dveh organizatorjev Orto Festa, Andrej Ciuha je na tiskovni konferenci, na kateri so se zbrali tako številni predstavniki slovenskih medijev, kot tudi nastopajočih (Elvis Jackson, Severa, Demolition Group, Avven, Koala Voice, Lačni Franz …) dejal, da je Orto Fest vsa leta do svoje polnoletnosti počasi rasel, od tedenskega pa vse do celomesečnega festival, na katerem smo lahko videli tudi skupine, kot so Dirty Three, Clawfinger, Nashwille Pusy, At the drive in, Joe Cape, Agnostic Front, Cult of Luna, Antinowhere League, Theraphy, Toasters, Dead Moon, Fishbone, Hate Breed, Majke, Hladno Pivo, Urban&4, Rambo Amadeus, Dubioza Kolektiv, Jinx, Bambi Molesters & Chris Eckman in številne druge.

Če seštejemo obisk – v 18 letih je Orto Fest obiskalo okoli 70.000 ljudi, kar je za klubske razmere našega formata kluba izjemno lepa številka.” Poudaril je tudi pomen Orto Festa za domačo glasbeno sceno, lahko pa je pohvalil tudi s tem, da so na njem nastopili številni domači izvajalci, tudi mnogi mladi in še neuveljavljeni, kar je za razvoj glasbene scene pri nas izjemno pomembno. “Seveda nas v vseh teh letih ni nihče finančno podprl in se posledično klasificiramo kot neodvisni festival. In ne bi imeli nič proti, če bi postali “odvisni” festival,” je četrt za šalo in tričetrt zares poudaril Ciuha.

 

Letošnji Orto Fest bo letos gostil tudi Elvis Jackson; foto: arhiv skupine

 “Letos bo na Orto Festu nastopilo kar 35 domačih in tujih glasbenih skupin in izvajalcev. Videli boste skupine in izvajalce, kot so Dog Eat Dog, Lačni Franz, Demolition Group, Noctural Depression, Severa Gjurin, Soen, Madder Mortem, Elvis Jackson, Zmelkoow, Manouche, Warbringer, Havok, Messerschmitt, Blaze Bayley (UK, ex-Iron Maiden), Benighted, Wormed, Koala Voice, Torul, Manouche, Avven, Nipke in mnoge druge.” Večinski nabor tujih skupin na letošnjem Orto Festu je predstavil tudi Črt Batagelj iz dvojca Dirty Skunks, ki je znan po organizaciji koncertov progresivnih, metal, alternativnih in sorodnih glasbenih skupin.

 “Seveda bo festival tudi letos gostil izjemne slovenske in tuje glasbenike. Vljudno vabljeni na festival,” je kasneje sklenil Ciuha, nakar so se zbrani glasbeniki v sproščenem in nasmejanem vzdušju še sami “predstavili” zbranim predstavnikom sedme sile.

Povezani članki: