Riblja Čorba: Edina čorba s 40-letnim rokom uporabe

foto: Simon Pelko

foto: Simon Pelko

Ljubljana, peklensko vroča sreda. Razbeljeni asfalt ne pušča človeku normalno dihati, kaj šele razmišljati ali delati, a najboljše so stvari, ki se zgodijo povsem neplanirano. Zazvoni telefon in prijateljica povabi na kavo ter na nekaj posebnega – navkljub temu, da se kaj takega ne zgodi vsak dan, sem domala spregledal dejstvo, da bo v Mostah potekal prav poseben humanitarnopromocijski dogodek. V ljudski kuhinji, v prostorih lokala Pod Streh’co je bila obljubljena ribja čorba s posebnim dodatkom, čeprav pa ne jem rib, me je zanimalo, kakšen okus ima čorba, ki jo socialno ogroženim, skupini ljudi, ki je, žal, iz leta v leto večja, s skrbnostjo, ljubeznijo in iskrenim občutkom za to, kar je prav in kaj ne, podeli Bora Đorđević, frontman zasedbe Riblja Čorba. O 40-letnem obdobju neuklonljivosti sem se neplanirano želel pogovoriti na štiri oči, ne da bi se dotikal izrabljenih in medijsko prenapihnjenih tem politike, ekscesov. Tokrat je bila pomembna le Čorba, kakšen je okus po štirih dekadah in pred novembrskim koncertom me je zanimalo, ali premorejo osivele legende Yu rocka še isti žar, isto potenco ter ali imajo v rokavu še kakšnega skritega aduta, zaradi katerega je vsej konformnosti in prilagajanju duhu časa še možno upati na kaj več kot le nostalgični akt zaradi nostalgije same. Bora si, čeprav ostalih medijev in radovednežev ni manjkalo, po delu v kuhinji le vzame čas za nas, sede v senco ter je vesel dejstva, da je dogodek navkljub bolj bori reklami privabil v Moste toliko ljudi, ter pristane na kratek intervju. 

foto: Simon Pelko

foto: Simon Pelko

V  veliko zadovoljstvo mi je, da vas lahko gostimo tukaj v Ljubljani, kjer ste se odločili za prav poseben korak pri promociji 40. obletnice Riblje Čorbe, v okviru katere nas kmalu čaka veliki koncert v Stožicah. Kako to, da ste se odločili za promocijo s takšnim socialnim podtonom, ki bi se moral večkrat videti v rock’n’rollu? 

Bora Đorđević: Če misliš na takšno pripravo kot je danes, ko delimo ribjo čorbo socialno ogroženim – ideja je bila, da bi bilo na mesto malce pomagati ljudem v stiski, ker to ni slabo, temveč prevečkrat pozabimo na to. Nismo fensi. 

Lepa gesta in res človek spregleda tudi ribje čorbe z Ribljo Čorbo. Ste edina čorba, ki ima 40-letni uporabni rok in edina Čorba, ki je po tem času še užitna – še več: okusna. 

Bora: Najlepša hvala, sicer pa bo potreben še en majhen popravek, saj bomo 40 let dopolnili naslednje leto, to sedaj pa je začetek proslavljanja. Za ta jubilej pripravljamo tudi naš 20. album, na koncertu pa boste slišali vsaj dve skladbi s prihajajočega albuma. Upamo na dober sprejem pri publiki. Eno skladbo smo že spustili v eter in je že hit – skladba Da tebe nije. Ta pesem bo morda tudi nosilna skladba albuma, ki se bo morda imenoval tako. Druga skladba, ki smo jo doslej le igrali – imenuje se Smešan, grešan i pogrešan – je tudi že hit. Nekaj dobrega se torej pripravlja, sodeč po teh dveh komadih … 

Album torej še ni posnet, temveč je v fazi nastajanja? 

Bora: Tako je, skladbe so še v procesu zorenja in nastajanja. Nekaj je že posneto, marsikaj je potrebno še dosneti, nekatere smo posneli v garaži in domala divjaško zvenijo. Videli bomo kaj bo iz vsega prišlo skupaj ven … 

V teh 40 let se je sigurno spremenilo precej stvari, kar pa ostaja stalnica, ste vi kot frontman, kot človek z idejami o tem, kar bi morala Riblja Čorba predstavljati in kako je dejansko začinjena. Kako se je ideja menjala v vsem tem času? 

Bora: Ideja se dejansko ni spreminjala. Ni bilo veliko sprememb, saj smo dejansko ostali enaki. 

Kaj pa zasedba? 

Bora: Celo zasedba je ostala domala nespremenjena, saj ne menjam rad ekipe, s katero se enkrat najdem. Od časa ustanovitve ostajajo stalnica – in to je dejansko že 40 let – so z menoj Miša Aleksić in Vicko Milatović, bobnar in basist. 36 let je z nami Džindžer – kitarist Vidoja Božinović. 16 let je z nami klaviaturist Nikola Zorić. 

To je v svetu glasbe kar dolga doba. 

Bora: Tako je, dolga doba. To je cel eon, kolikor smo »obsojeni« en na drugega. Kot sem rekel, je tu Nikola Zorić, ne pozabimo pa še na čika Jocu – Zmaja, na našega šestega člana, spremljevalnega vokalista, ki je z nami tri leta. Izvrstno se razumemo, ne kregamo se, na poti in na odru pa se znamo medsebojno dobro zabavati. Poznamo se do obisti, v samo dušo, obenem pa je res, da, ko je do sprememb prišlo, so bile te vedno turbulentne. Tu je bila zgodba, ko je bil tu Bajaga ter odšel na svoje (Momčilo Bajagič je bil član ekipe med leti 1979 ter 1984, nakar je po notranjih trenjih ter nesoglasjih z zasedbo po zlati dobi ustvarjanja ustanovil svojo zasedbo Bajaga i instruktori op.p.), nato je bil tu Rajko Kojić, ki je umrl (kitarist do leta 1984, nakar je zaradi alkoholizma ter heroinske odvisnosti zanemarjal dolžnosti do benda, leta 1997 je umrl, v letu preloma (1984) pa ga je na kitari zamenjal sedanji član Vidoja Božinović, sicer nekdanji član izvrstnih zasedb, progresivcev Pop mašina, Dah, Opus, leta 1981 pa je ustanovil izvrstno hard rock zasedbo Rok mašina op.p.).  

Med intervjujem k mizi pristopi fan ter izroči Bori konzervo koruze. 

Bora: Lepa hvala za to, bo prišlo prav. To je izvrstna vaba za lov na krapa. So prav nori na to … 

Greste danes na ribolov? 

Bora: Ne, danes enostavno ne bo časa, ker se vračam v Beograd. 

Imate že danes kakšen koncert v okviru promocije in je zato takšna naglica potrebna? 

Bora: Ne, danes ne, igramo pa jutri v Vladičinem Hanu blizu Leskovca. Tempo je kar hud, a kar se mora, se mora narediti. 

Želel sem se dotakniti vaše izjemne diskografije. Navkljub temu, da je prvenec Kost u grlu (1979) super album, nato je bila tu še Pokvarena mašta i prljave strasti (1981), je bil moj prvi stik z vami izjemna plošča Mrtva priroda (1981), ki bo vsaj zame vedno nekaj posebnega. Moji starši so imeli doma kaseto, mene pa je kot mulca privlačil provokativni zvok, še bolj pa naslovnica z glavo piščanca v razbitem jajcu. To mi je še danes vaš najboljši in najljubši album. 

Bora: Razumem tudi zakaj, saj je bila ta plošča prava revolucija v zvoku. Prvič je za produkcijske posle prijel John McCoy (legendarni britanski producent, ki je sodeloval z bendi, kot so UK Subs, Atomic Rooster, Mammoth, Samson ter kopici progresivnih imen rocka od šestdesetih let dalje op.p.). To je prvič, da je domačo ploščo jugoslovanske zasedbe produkcijsko klesal človek njegovega kova. S tem smo naredili korak naprej od ostale produkcije domačega rocka, plošča pa premore gomilo sijajnih skladb, ki jih igramo še dandanes. 

Tako je. Je del vašega železnega opusa, ne da bi želel jemati težo temu, kar delate tudi dandanes. Ko pa gledate na vse teh skoraj 40 let kasneje so razlike vsaj slišne? 

Bora: Saj smo sproducirali še kaj dobrega, a iskreno ne vidim neke bistvene razlike v zvoku, ker smo bili in ostajamo še vedno mainstream bend. 

Sedaj pa se dotakniva aktualij – velikega spektakla v Stožicah, kjer boste nastopili s še enim velikim imenom Beograda, z legendarnimi Van Gogh. Kdo pa so skriti gostje? Kaj lahko pričakujemo? Lahko daste kakšno majhno kost za glodanje, za potešitev radovednosti? 

Bora: Med drugim boste videli en neverjeten zbor iz Doma upokojencev Danica Vogrinec v Mariboru. Najmlajši člani imajo več kot sedemdeset let in vsi ti bodo peli Volim, volim, volim, volim žene. Že to je spektakularno. (smeh) 

Kako pa bodo promocijske poteze potekale naprej? V septembru imate napovedano še tiskovko v Ljubljani, kaj pa ostalo? 

Bora: Ne bi vedel natančno, a septembra nas čaka še pot v Ameriko, kjer bomo nastopili v New Yorku, Chichagu, Torontu, Washingtonu, Miamiju, konec septembra se vrnemo domov, vmes pa še kakšen izlet na kocerte po Evropi, kdo ve – bomo videli kako se bodo stvari odvijale. Stožice so za nas kar zajeten zalogaj, priznam, a če lahko Big Foot Mama napolni Stožice, upam, uspe to tudi nam. 

Upam ter vam to srčno privoščim tudi sam. Hvala vam za vaš dragoceni čas za pogovor, ob jubileju pa še enkrat iskrene čestitke ter še na nadaljnja leta do 50., morda 60. obletnice.  

Bora: Upajmo. Hvala iskreno tudi tebi. 

Sandi Sadar Šoba

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.
Značke: