Črna maša v Mariboru

1. 12. 2017
Maribor / Štuk

Petkov večer je bil rezerviran za črno mašo. Ljubitelji teatralnega black metala so s kombinacijo prodorne slovenske skupine Srd in poljskih maskiranih extremistov prišli na svoj račun v Mariborskem Štuku.  Zahvala za črno obarvan večer v štajerski prestolnici za vse ki prižiganje novoletnih luč po mestih raje zamenjamo za kvaliteten koncert gre tokrat ponovno duetu Dirty Skunks. Čeprav smo obe skupini poleti lahko že oboževali na festivalu MetalDays je bilo med privrženci black metala zaznati navdušenje tako nad selekcijo kot na kombinacijo.  

Ob 21.45 so v mariborskem klubu z ogrevanjem pričeli Srd. Mlada prekmurska zasedba, ki je s prvencem Smrti sel nase opozorila lanskega leta. V kratkem izjemno kratkem času so si pridobili zavidljivo spoštovanje med oboževalci, saj je bila dvorana v času njihovega nastopa praktično enako zasedena kot ob nastopu glavne skupine. V kratkem a kvalitetnem nastopu so preigrali svoj prvenec, pri čimer sta po pričakovanju največ navdušenja dobili skladbi Smrti sel in zadnja skladba na njihovem nastopu Soči. Mlada skupina je resne cilje svojih nastopov pokazala tudi z odrsko prezenco vizualizacije črne prsti in oglja. Ob tako kvalitetnih nastopih lahko Srd napovem le napredek v širši prepoznavnosti. 

Po menjavi odrske tehnike in postavitvi vizualne sakralne podobe so še bolj teatralno na oder stopilo sedem bosonogih zamaskiranih menihov –  Batushka. Ob uvodu so prižgali sveče in pričakali še glavnega akterja pevca, kateri je publiko in oder v slogu njihove prezence pričakal s kadilom. O sami idejni zasnovi skupine res ne moremo skrivati navdušenja. Sama misterioznost skupine z zakritimi obrazi in verskim približkom pravoslavne vere (zanimivo, da je Poljska od koder skupina izhaja po večini krščansko usmerjena) vsekakor zbudijo zanimanje. Svoj koncert praktično začinijo v verski rutal. Da pa se ne šlepajo le na podobo in spektakel je pri celotni podobi pomemben tudi zvok. Izredno uigrana skupina z aktualnim albumom Litourgya navdušuje. Nastop v Štuku po kvaliteti in spektaklu ni zaostajal za tistim na letošnjem MetalDays festivalu, kjer lahko zasedbo uvrstimo med eno večjih presenečenj celotnega tedna. S svojim globokim vokalom tako pevca kot treh back vokalov kontrirajo že prepogosto zlorabljenim gregorjanskim spevom, kateri so v glasbi bolj prepoznavni. Ravno kontrast med vokalom in stilom glasbe in odlični kitarski spremljavi naredijo Batushko zanimivo ušesom in očem. 

Ob dokaj kratkem koncertu bi si želi še več. Seveda se na pozive we want more! po pričakovanju niso odzvali, saj bi tako pokvarili svoj nastop. Manjša zamera gre zvoku, saj bi se tonski tehnik bolj potrudil vsaj z razločnostjo inštrumentov. Vsekakor je bil skupek celotnega večera odličen. Publika je dobila po kar je prišla –  spoved in pridigo na črni maši v Mariboru. 

Klemen Udovč

Povezani članki:

Značke: ,