Najavljen celoten program nastopajočih na MENT Ljubljana

Še dobre tri tedne nas loči od glasbene norije v Ljubljani. Kako se začne, že veste. V sredo, 31. januarja, vas v Kinu Šiška med drugim zagrabijo udarni Young Fathers in Algiers, nato pa vas 70 raznolikih glasbenih izrazov z vseh koncev Evrope drži v primežu koncertnega užitka. Izbrana glasbena bera se zaključi v Klubu K4, enem od desetih prizorišč letošnjega četrtega festivala in konference MENT Ljubljana. Z 22. januarjem bodo na prodajnih mestih in na spletu na voljo tudi dnevne vstopnice. Več na strani MENT Ljubljana.

Novo prizorišče festivala, Slovenski etnografski muzej, gosti avdiovizualen nastop španskega Antropoloops z inovativnim pristopom do etnomuzikologije, poljsko pevko in kontrabasista Maniucha i Ksawery ter domačo pevko Katjo Šulc z uglasbeno romsko poezijo. Oder kurira beehype (http://beehy.pe/home/), najbolj svetoven glasbeni webzin, ki ga soustvarja več kot 90 glasbenih novinarjev, blogerjev in didžejev. Na MENTu bo beehype oblikoval še program predstavitve najboljših videospotov s celega sveta in pogovor o jezikovnih ovirah ter posebnostih, povezanih z glasbo.

Eden najbolj prepoznavnih domačih rock bendov letos praznuje 20 let delovanja. V svoji pestri zgodovini so Elvis Jackson nalezljivo mešanico skaja, punka, reggaeja, hardcora, metala in obvezne zafrkancije delili na že več kot 1000 koncertih. 20ko bodo obeležili z novim, šestim albumom, še pred tem pa nastopili na MENTu.

Petkovo noč bodo pretresli zadnji do zdaj nerazkriti nastopajoči, Vakula iz Ukrajine in domači Soter Amun, Levanael, Lara ter Lavka, poleg njih pa YGT in Koloah napovedujejo prvi arrangeMENT, format glasbene umetniške rezidence, v kateri bodo pripravili skupen EP. Na festivalu bodo nastopili še producenti in didžeji Borka, FLO in Whynnel ter slovenski šestglavi sestav eksperimentalnih glasbenic Kikimore.

Dorit Chrysler, priznana skladateljica in producentka, bo predstavila ozadje svoje glasbene zgodbe in vodila brezplačno delavnico igranja na teremin, edini inštrument, ki ga igramo brez fizičnega stika. Letos MENT Ljubljana znova pripravlja lani odlično sprejet umetniški projekt appointMENT; razstava glasbenih plakatov domačih in tujih vizualnih ustvarjalcev bo v galeriji DobraVaga na ogled od 25. januarja do 3. marca. V Galeriji Kapelica pa se bo z nevronskim sintetizatorjem cellF spoprijel Alexei Borisov.

Konferenca glasbene profesionalce vabi k hitremu mreženju in spoznavanju platforme Liveurope, festivalov mreže INES, slovenskih klubov in koncertnih organizatorjev, mednarodnih festivalov ter avstrijskega koncertnega trga. Kako poteka delo žive enciklopedije zgodovine rokenrola Seymourja Steina, prve dame neodvisnega glasbenega podjetništva in založništva Helen Smith in ene najbolj vplivnih didžejk in glasbenih kuratork Mary Anne Hobbs, bo na posluh v dnevnem delu programa.
Celoten program konference MENT Ljubljana: https://www.ment.si/sl/conference-programme/

Povezani članki:

Značke: