Marca bo v Kinu Šiška dogajalo

Čeprav se pomlad še vedno skriva, v Kinu Šiška ne počivajo, poglejte, kaj so za vas pripravili v marcu.

Natančen spored dogajanja tukajle.

Dani Kavaš + Anti- POP- pARTnerstvo: ZA DAN ŽENA SE ZNA + DJ Vuk

Dani Kavaš bo za dan žena prvič nastopil v Kinu Šiška z Anti- POP- pARTnerstvom.

Solo bo na klaviaturah igral in pel pesmi z albuma Kapitan Kapital, s Sanjo Žmavc na pianinu bosta odigrala skladbe z albuma Kratko in krotko, s Tovarišem Strmoglavljenim pa tolkla po Evropa ropa in NATO nas duši. Gost bo še Andrej Fon z gajdami in saksofonom.

MOTORPSYCHO + Dope Calypso

Kino Šiška se odpravlja na Metelkovo – v družbi legend Motorpsycho, ki že dve desetletji križarijo po rockerskem psiheverzumu in vanj uvažajo prvine proga, jazza, noisea in česarkoli jim pač pade na pamet. Kar štirikratne dobitnike cenjenega norveškega grammyja, ki so sodelovali tudi s Steveom Albinijem in bendom Jaga Jazzist, je pred dvema letoma poživil nov bobnar, sicer član zasedbe Zu. Z njim so za vplivno založbo Rune Grammofon ustvarili lanski krepki dvojni album The Tower, med drugim posnet tudi v znamenitem studiu Rancho De La Luna.

Po poslušanju nove izdaje si recenzenti delijo mnenje, da je novi prišlek ponovno razplamtel ogenj v Motorpsycho. Po odlično sprejetem, a bolj introvertiranem predhodniku Here be Monsters, album The Tower namreč pogumno zakoraka dlje kot katerakoli bendova izdaja do zdaj in se dotakne celo stoner voda, rezultat pa je eksplozivna, masivna mojstrovina, ki črpa iz Motorpsychovih preteklih vrhuncev in gre še stopničko višje. “Veliko delo v vseh pogledih, ekspanzivno, a konsistentno izvrstno,” so zapisali pri Team Rock, zato le brž po vstopnico – na dan žena se vidimo v Channelu Zero!

Budimpeški trio Dope Calypso zase pravi, da zveni, kot da bi Buzzcocksi igrali Pixiese. Formula očitno deluje, saj plošče zasedbe, ki ima namesto basista raje kar še drugega kitarista, redno pristanejo na lestvicah najboljših madžarskih izdaj tistega leta. Garažni punkerji k nam prihajajo s svojo najnovejšo izdajo Chaka Chaka, že kar četrto v štirih letih, po zasedbah Gustave Tiger in Makrohang pa imamo tako spet priložnost spoznati enega od presežkov mlajše glasbene generacije naših severovzhodnih sosedov.

slam jam vol. 3:

WITHIN DESTRUCTION + Walking Dead on Broadway + Vasectomy + Morywa

Marčevsko rušenje Šiške!

Within Destruction je slamming deathcore zasedba, katere korenine sežejo v leto 2010 na Jesenicah na Gorenjskem. Po uspešni izdaji albuma Void (2016), se po zaposlenem letu ponovno predstavljajo z najnovejšim izdelkom Deathwish.

Walking Dead on Broadway, nemška deathcore skupina iz Lepiziga, znana po svojih energičnih nastopih, odre ruši že od leta 2009. Bend ima v repertoarju že dva kritiško priznana albuma, ki potešita težkih in brutalnih ritmov željna ušesa.

Vasectomy, bend iz Murske Sobote, ustanovljen leta 2011, je svoj pečat pustil z EP-jem Blood Stained Chains. Predstavlja se kot konglomerat death, groove in thrash metal zvrsti, krvavo obarvani nastopi pa so še eden njegovih prepoznavnih znakov.

Morywa, pionirji modernih djent zvokov v Sloveniji, so nastali leta 2013. Prvenec Vamana Ira, prepoznaven po nizko uglašenih kitarah in nemalo težkih, groovy rifov, poskrbi za nemir in kaos pod odri.

PARTIBREJKERS + Vizelj

Posle kratkog odmora, Brejkersi ponovo na bini!* Beograjski carji rokenrola se z neuničljivo frontmanovsko pojavo Canetom na čelu vračajo v Šiško, kjer so pred dvema letoma priredili vrhunsko zabavo ob promociji albuma Sirotinjsko carstvo. Mlajšo generacijo srbskega rokenrola bo zastopal nabriti trio Vizelj s tistim posebnim čarom, ki je odlikoval Šarlo Akrobata in zgodnjo Azro.

Moramo res še predstavljati Partibrejkerse? Ikone balkanske glasbene scene so v skoraj 40 (!) letih obstoja poskrbeli za nepozabne himne in hite Jugoslavije, kot so “Hoću da znam”, “Kreni prema meni” in “1000 godina”. Odigrali so izjemno število koncertov, vključno z zgodovinskim mejnikom, povojnima povratniškima koncertoma v Novem Sadu in na beograjskem Tašmajdanu, ter enim zanje najpomembnejših trenutkov njihove kariere, nastopom s Chuckom Berryjem v Zagrebu. S svojim intenzivnim blues rockom in aktivistično držo pa so se v glasbeno zgodovino naše regije zapisali kot čiste legende in bend, ki bi ga moral vsak od nas videti vsaj enkrat v življenju.

Zaključimo naj z besedami Radia Študent ob prejšnjem obisku Partibrejkersov v Šiški: “Partibrejkers so še vedno to, kar so vedno bili, bend, ki je ostal zvest samemu sebi in ni nikoli stopil na stran tistih, ki so in skušajo narediti naša življenja bedna in mizerna, ter debela tri desetletja brezkompromisno kljubuje brezumju vsakdana z zavedanjem, da je treba tudi dober rock’n’roll žur ozavestiti in mu dodati družbeno angažiran podton.”

Nabrito, besno, električno. Tako bi lahko jedrnato opisali mladi beograjski trio Vizelj, ki po zgledu starejših bratov, kot so Repetitor, Straight Mickey and the Boyz in Crvi, nadaljuje in razvija častitljivo jugoslovansko tradicijo neposrednega rock nažiga. No, bend sam se nesramežljivo opiše še bolj jedrnato – Naj bolji, kot se glasi naslov njegovega dolgometražnega prvenca. Rock šus, oplemeniten s kolažem različnih vplivov, od srbskega etna in grungea do elektronike ter countryja, je pred dobrim letom izšel pri založbi Odličan hrčak. Od takrat se je trio med drugim odpravil na krajšo balkansko turnejo z našima It’s Everyone Else, konec leta pa postregel še z novo skladbo in spotom “Pustinja”. Kot pravijo člani, je ta komad seveda – najboljši.

*Po krajšem premoru, Brejkersi spet na odru!

 

Povezani članki: