Brujeria in Glista konkretno zagrindali v Šiški

13. 7. 2018
Ljubljana / Kino Šiška

Evo, preden se gre na morje, smo si rekli, gremo še na par pirčkov in eno dozo poštenega grinda v Šiško!

Skunksa sta, za zadnjo sladico, preden se raztepemo po svetu,  pripeljela legendarne death/grind »sataniste« Brujeria, originalno iz Mehike (če verjemete), za predvozače pa domače grind-zajebante Glista (katerih prvenec še čakamo…).

Glista so grind band, ki v svojo glasbo vkompinira tudi disko, death, thrash, pa, majkemi, tudi klasične vplive, tako da njihova glasba niti za trenutek ni dolgočasna. Aja, pozabu, tokratni koncert se je odvijal v spodnji, manjši dvorani CUK Šiška in Glista so jo lepo zapolnili. Fantje še vedno pičijo old-school-šus-u-glavo grind, na odru se očitno za(je)bavajo in dobro počutijo, komunikacijo s publiko bodo tudi počasi naštudirali, vedno pripravijo kakšno presenečenje (tokrat je bil to nastop violinista Andreja Kopača, ki je sicer član simfonikov RTV, tako da so fantje lastnoročno izumili grind-violino oz. avant-grind, kar vam je pač ljubše). Mislim, da so igrali ene dobre pol ure in s svojim razgibanim setom vse prisotne spravili v dobro voljo.Fantje, čimprej plata, jeba vas bog! Aja, za nastop pa 10+! 

Kot se spodobi za pred-ferstivalske koncerte, se ne rabi devet predvozačev, tako da so naslednji dvorano zatresli legendarni Brujeria. Ne bomo zdaj izgubljali časa in pol strani prostora, da naštejemo kdo vse je že igral pri njih, ker to že vsi vemo, kdor pa ne ve, ga pa njihova glasba ne zanima, tako da tegale itak ne bere. Niti ni še nikoli slišal za bande, kot so Possessed, Fear Factory, Napalm Death, Carcass, At the Gates … tako, da je itak vseeno. Pa itak nam identiteta članov banda ni znana, pa še face skrivajo, t’k da … same skrivnosti … 

 No, skrivnost pa ni njihova glasba. Precej premočrten death-grind z dvojnim vokalnim napadom. Glasbeno pač nikoli niso bili revolucionarji, so pa izjemno zabavni. Nagovori v španščini, ki je bolj poredko prevedejo tudi v angleščino, topotajoče-rafalno bobnanje, brenčeče kitare in rohneči bas. A sem omenil dvojno vokalno lajanje in dretje v mikrofon? Band za žur. Publika za žur. In dobro uro tako. Po moje, ker sem pozabil na uro gledat. Moram pa priznati, da je glasbo, ko so jo servirali predvozači, Glista, (vsaj za moja ušesa) bolj zabavna, predvsem pa precej manj predvidljiva, tako, da če si gre človek med nastopom Brujerie iskat pivo ali odtočit (ponavadi v obratnem vrstnem redu), niti ne zamudi kaj dosti. 

Pa da ne bo pomote, Brujeria so daleč, daleč, daaaallleeeč od kakršnekoli dolgočasnosti ali česa podobnega, ampak mogoče smo se jih že malo naposlušali.

Koncert je bil kratek in jedrnat, in taka je tudi reportaža. Ne glede na to, da greste poleti na ene devet festivalov, kakšen koncert ali pa samo za 10 dni v Strunjan, je bil tole lep zaključek klubske sezone in uvod v poletje! 

Rok Erjavec

Povezani članki:

Značke: ,