‘Celotna ‘live’ glasbena industrija je v istem zosu’

Zadnje tedne zaradi COVID-19 trpijo tudi glasbeni navdušenci, organizatorji in bendi oziroma vsi povezani z glasbeno industrijo … Že marca so bili odpovedani prvi koncerti, veliko datumov se je zamaknilo na jesen, nato smo čakali, kaj bo prineslo poletje in festivali. Prestavljeni festivali v Nemčiji, Avstriji, Italiji … Prestavljena sta tudi MetalDays in Punk Rock Holiday 

Nato se je čakalo, kdaj se bodo začele sproščati omejitve, in kar naenkrat se je pojavil datum glede prireditev – nič pred 1.1.2021 … Seveda je bil to le okvirni datum, špekulacija, jasno pa je, da bodo javne prireditve za odprtje na vrsti zadnje – kdaj? Zaenkrat nihče ne ve nič.

Tako se je na Vlado Republike Slovenije obrnil tudi slovenski glasbeni svet. Med njimi  tudi Gospodarsko interesno združenje koncertnih organizatorjev Slovenije (GIZ KOS), reprezentativna organizacija slovenskih organizatorjev koncertov in drugih dogodkov, ki je vladi poslalo predlog ukrepov.  

Zaradi vladnih akcij v zvezi s SARS-CoV-2 so javne prireditve od 7. marca 2020 prepovedane za nedoločen čas. Organizatorji javnih prireditev od takrat ne moremo izvajati dejavnosti in nimamo nobenih prihodkov. Za nedoločen čas smo prisiljeni odpovedati vse prireditve, ki bi morale biti realizirane. Ker ni znano, kdaj bo prepoved prenehala, ne moremo dogovoriti nadomestnih terminov prireditev, kar zlasti velja za prireditve z mednarodnimi izvajalci,” so zapisali ter dodali, da jih že bremenijo stroški: “Zaradi odpovedi nas že bremenijo stroški, ki so nastali v času priprav (stroški izvajalcev programov oz. nastopajočih na prireditvah, izvajalcev storitev prodaje vstopnic, stroški promocije, ostali stroški nastali v času priprav prireditev), ki jih moramo plačati kljub temu, da prireditev ne moremo realizirati in ne bomo imeli nobenih prihodkov.” 

Poleg organizatorjev koncertov – nosilcev projektov in glasbenikov, pa so zaradi prepovedi prireditev brez dela in prihodkov ostali vsi izvajalci storitev, potrebnih za realizacijo, kot so izvajalci tehnične podpore (ozvočenje, osvetlitev, video, scena,…), tudi izvajalci nujne medicinske pomoči ter obvezne službe varovanja, izvajalci gostinskih storitev in tudi izvajalci storitev, povezanih s turizmom. Kaj vse so predlagali, si lahko preberete tukaj – http://www.sigic.si/giz-kos.html. 

Pojavilo pa se je tudi vprašanje potrošnikov, kako bodo oni zavarovani v tem primeru, kako bo z njihovimi vstopnicami, denarjem. Tu je združenje podalo predlog iz Belgije: “Zaradi izbruha koronavirusa in za boj proti njegovemu hitremu širjenju se je (belgijska) vlada odločila preložiti ali odpovedati vse rekreativne dogodke. To vključuje koncerte, športna tekmovanja, festivale, gledališke predstave in podobno. Kaj pa vstopnice, ki so bile plačane? Da bi omejili vpliv na prireditveni sektor in zaščitili interese imetnikov vozovnic, se je minister za gospodarstvo odločil sprejeti ukrepe. Ministrski odlok z dne 19. marca 2020, kakor je bil spremenjen z ministrskim odlokom z dne 7. aprila 2020, za tri mesece ustavi obvezno povračilo vstopnic in omogoča izdajo vrednotnic v višini plačanega zneska. 

Ta vrednotnica mora izpolnjevati naslednje pogoje:  

– Na isti ali bližnji lokaciji bo pozneje organizirana dejavnost z enakimi bistvenimi značilnostmi.  

– Aktivnost bo ponovno organizirana v dveh letih od datuma prvotnega dogodka.  

– Vrednotnica predstavlja celotno vrednost zneska, plačanega za prvotno vstopnico.  

– Imetniku vstopnice se za prejem vrednotnice ne zaračunajo nobeni stroški.  

– Vrednotnica izrecno navaja, da je bila dostavljen kot posledica koronske krize.  

– Imetniku vrednotnice se za udeležbo na novem dogodku ne sme zaračunavati nobenih dodatnih stroškov.  

– Vrednotnica lahko podeli pravico do nakupa drugih izdelkov od izdajalca vrednotnice v dveh letih od datuma prvotnega dogodka.  

– Imetnik vstopnice mora vrednotnico prevzeti, razen če dokaže, da mu je na nov datum onemogočena udeležba dogodka.  

– Če dejavnost ni ponovno organizirana pod zgoraj navedenimi pogoji, ima imetnik vrednotnice pravico do povračila cene prvotne vstopnice. 

Medtem so glasbene zasedbe iskale alternativne vire … koncerti na Facebooku, YouTube kanalah, ZOOm koncerti … kjer so bendi zbirali prostovoljne prispevke, a to je le začasna rešitev …

Ilustracija by: Maja Horvat

Na hitro smo poklepetali tudi s Črtom Batageljem, ki kot društvo Dirty Skunks, skupaj z Matejem Ahlinom že leta in leta skrbita za alternativne koncerte, vse od majhnih odrov, do velikega festivalskega dogajanja. Tako imata vpogled v širok spekter glasbenega sveta; “Kot prvo naj omenim, da odgovarjam le za KD Veseli dihurčki, o statistikah in problemih drugih organizatorjev nisem v celoti seznanjen, to bodo znali v krovni organizaciji koncertnih organizatorjev GIZ KOS bolje opisati.

Koliko stroškov nastane že pred samim koncertom, kaj vse morate vnaprej plačati? 

Tukaj je glavni strošek promocija, poleg našega dela seveda. Treba je vedeti, da se za vsak koncert s tujimi skupinami pripravljamo že cca devet mesecev pred samim dogodkom – pogodbe, finančna in tehnična usklajevanja, predhodna plačila, priprava promocije. Seveda imamo tudi vsakomesečne fiksne stroške z raznimi licenčninami softwareov, stroški skladišča, računovodstva, banke itd. 

Strošek promocije je seveda drugačen glede na kapaciteto dvorane, tako da ima nek koncert v Kino Šiški (omejitev 932 oseb), drugačen budget kot recimo manjša dvorana v Orto baru (omejitev 150 oseb). Trenutno smo prestavili oziroma odpovedali več kot 15 koncertov, kar pomeni da smo izgubili približno 7500 evrov le iz naslova promocije. Morda se komu to ne zdi veliko, ampak za naše malo neprofitno društvo KD Veseli dihurčki, je to velik udarec. Če bi dodali k stroškom še masovno vračanje vstopnic za teh 15 koncertov, bi zelo verjetno propadli.  

Trenutni velik problem je, da imamo zelo veliko denarja že nakazanega vnaprej za honorarje prestavljenih koncertov, kar pomeni, da je denar obtičal na računih agencij do izvedbe prestavljenega projekta. Naš račun je tako prazen. Počasi bo potrebno posojati društvu iz osebnih financ, ki so pa tudi omejene na trenutni temeljni dohodek za samozaposlene. 

Dodatni problem je, ker ne vemo ali bomo letos prejeli razpisno sofinanciranje iz strani Ministrstva za kulturo in MOL v celoti ali ne. To utegne biti največji problem za delovanje nevladnih organizacij, kot smo mi. Brez prihodka, brez sofinanciranja in s stalnim dotokom računov se pač ne da poslovati. 

Veliko koncertov sta že prestavila, vstopnice veljajo za nov datum … Kakšen je bil odziv publike, kar se tiče vračila denarja oziroma kako so sprejeli nove datume?  

Imamo najbolj zakon publiko, vrnilo se je res minimalno število vstopnic. Od predprodajnih mest sem dobil informacijo, da so večinoma vračali tujci, ki so imeli plan biti na teh datumih v Sloveniji, na novem datumu pa jih ne bo. Noben ni srečen s prestavljanjem datumov, sploh ker so nekateri prestavljeni za eno leto. Ampak mislim, da je vseeno to bolje, kot dokončna odpoved. Se vsaj vidi neka luč na koncu tunela. 

Koncertni organizatorji Slovenije ste pristojnim institucijam poslali predlog ukrepov, s katerimi bi lažje prebrodili dotično stanje. Med njimi je tudi “oprostitev obveznosti za vračilo kupnine pri prestavljenih in odpovedanih dogodkih in nadomestitev z možnostjo vrednotnic (“voucherjev”) za druge dogodke istega organizatorja v obdobju dveh let. Kupce je, kljub temu, da dobi vaucher, vseeno strah, da na koncu ostane brez denarja oziroma koncerta “kaj če gre podjetje/organizator v stečaj” – Kako je kupec v tem primeru zaščiten? 

Menim, da ne bi smel nobeden res propasti, problem je le v tem, da imamo pomoje večinoma vsi organizatorji že vezan denar v honorarje odpovedanih skupin in v druge projekte, ki niso bili realizirani. Če se te ukrepi ne potrdijo in bo treba vračati denar, se pa lahko zgodi, da bo marsikdo prenehal svoje delovanje. Ker preprosto tega denarja trenutno ni oz. je na računu glasbene skupine oz. nje agencije, za katero so kupci dali denar. 

Iz mojega žepa se ne boste kreditirali”, je eden od komentarjev … Boste morali organizatorji začeti razmišljati tudi o “varčevalnih računih”, oziroma o tem, da boste imeli rezervni sklad, iz katerega se bo pokrivalo stroške pred samim dogodkom – je to sploh možno? 

Varčevalni račun je znanstvena fantastika v neprofitnem društvu. Odkar imava z Matejem društvo si namreč še nisva izplačala enega honorarja. Sva pa zaradi dela v društvu prišla do dela drugje (festivali), od katerega živiva. Seveda je tudi to delo na sedaj na pavzi.  

Se bojite, da bodo kupci postali bolj previdni pri predprodajah, karte kupovali kasneje ali zadnji hip?  

Niti ne, tudi do sedaj je večina kupovala vstopnice zadnji trenutek. Se pa je to tudi izkazalo za dvorezni meč, ko se je kak dogodek razprodal. Mislim, da je pri nas tudi zaradi tega zelo malo problemov z vračanjem vstopnic. Kupci, ki so kupili vstopnice veliko pred samimi dogodki so ‘die-hard fani’, ki hočejo le videti svojo glasbeno skupino, ne glede na čas. 

Najbolj problematično vprašanje je, ali bodo koncertni oboževalci po tej krizi spet začeli hoditi masovno na koncerte, ali se bodo še vedno bali iti ven. Mediji so namreč povzročili veliko dodatnega strahu. 

Velik finančni minus se nam je namreč zgodil v mesecu marcu, še predno je prišlo do splošne panike. Na teh marčevskih koncertih smo že zaznali drastičen upad obiskovalcev zaradi strahu pred virusem.  

Prihodnost koncertov … sploh koncertov po dvoranah. Razmišljaš o različnih scenarijih glede prihodnjih koncertov, ali je vse na stand by? 

Načeloma delamo plane, kot da bo vse ok oktobra. Če pač ne bo, bomo spet prestavljali na 2021. Težko je biti pameten, če nobeden točno ne ve kam gremo. Moramo pa biti pripravljeni, da imamo nekaj za ponuditi, potem ko bodo spet koncerti dovoljeni. Kot sem prej rekel, za vsak koncert tuje produkcije se začne zgodba devet mesecev pred samim koncertom. Če bi šli na ziher karto, bi bili potem prvi koncerti devet mesecev po dovoljenju. 

Če/ko bodo sprejeti strogi ukrepi glede števila obiskovalcev … Bodo organizatorji sploh lahko preživeli? Oziroma razmišljaš, kako to spremeniti oziroma se prilagoditi – npr dva zaporedna datuma ali kaj podobnega? 

Če bodo ukrepi prestrogi in ne bo finančno smiselno izpeljat dogodkov, potem se bo nekako smatralo, kot da dovoljenja še vedno ni in koncerti se bodo prestavljali na kasnejše datume. Tukaj upam, da bo sprejemal ukrepe nekdo, ki se spozna na ta posel. Super bi bilo, da bi se vlada pred sprejemanjem ukrepov, prej pogovorila tudi z našo krovno organizacijo GIZ KOS. 

Dva zaporedna dogodka sta res redek pojav. Če bi ta dva dogodka razvlekli na dva dni, bi dejansko zahtevali od glasbenih skupin, da morajo biti na turneji dva meseca namesto en mesec, seveda za praktično isti honorar. Dva meseca za skupino na turneji pa pomeni enkrat več stroškov z najemi opreme in transportov. Dva dogodka na isti dan, bi bila morda prej izvedljiva, ampak spet se postavi vprašanje, če bi to glasbeniki hoteli za isti honorar. Imeti dva koncerta v enem dnevu je psihično in fizično naporno. Poleg tega, bi to delovalo le v primeru, da bi nastopala le ena skupina. Mi imamo ponavadi na koncertih povprečno več kot tri skupine. 

Kako pa je kaj z lastniki dvoran? V predlogu GIZ KOS je tudi “zamrznitev cen najema dvoran (v lasti države in občin) za obdobje dveh let” ter “50% popust za najem dvoran ” … Kaj pa dvorane v zasebni lasti? Se je mogoče kdo od lastnikov dvoran že odzval, mogoče celo predlagal nižjo ceno?  

Da, večina državnih in občinskih dvoran prejema dotacije za svoje obratovanje. Mislim da je to odličen ukrep, da nekako organizatorji pridemo na zeleno vejo in tudi ne izgubimo preveč denarja, če se pojavi črni scenarij in se občinstvo še vedno ne bo upalo na koncerte. Prav tako s takim ukrepom dejansko pridobi organizator, ki aktivno deluje. Za dvorane v zasebni lasti pa je nemogoče pričakovati, da bi znižale svoje stroške, saj so večinoma povsod že tako realne. Ta kriza je tako kot organizatorje, zelo udarila tudi dvorane v zasebni lasti in tamkajšnje delavce. 

Kako pa je kaj s samimi bendi, je prisoten pritisk tudi z njihove strani oziroma kakšna je dinamika med bendi in organizatorji v tem času?  

Celotna ‘live’ glasbena industrija je v istem zosu. Od glasbenih skupin, glasbenih agencij, organizatorjev, odrskih delavcev, predprodajnih mest, varnostnikov v klubih … Pač vsi čakamo v istem čolnu, kaj bo vlada rekla. 

Primer: Bend je dobil določeno (pred) plačilo, koncert je načeloma prestavljen, toda bend ne pristane na drug datum oziroma ne izpolni dogovorjenega … Kako ste organizatorji zavarovani s te strani

Tukaj ni težav, saj smo imeli tudi tri odpovedi. Takoj, ko se je agencija oziroma glasbena skupina odločila dokončno odpovedati dogodek, smo prejeli denar nazaj na račun. Sodelujemo že več let z enimi in istimi agencijami, vse poteka po pogodbah, tako da vsaj s tem delom je mir. 

Branka Resnik

Povezani članki:

Značke: