GOZU, Dust Collector

Kdaj: nedelja, 3. november 2019 21:00
Kje: Channel Zero, AKC Metelkova

► GOZU
(Heavy Stoner Riffs / Boston, USA)

Da bi si album prislužil naziv ’brezčasen’, mora preseči obdobje, v katerem je bil ustvarjen. Equilibrium je to nedvomno dosegel. S koreninami v psihedeličnem rocku 60-ih let in klasičnem rocku, fuzzy stonerskih riffih 70-ih, sivini grunga in umazanem rock’n’rollu, ki v zadnjih letih spet doživlja vstajenje, bostonski Gozu izdajajo ubijalske albume od leta 2009.

Po plati Revival, izdani leta 2016, so svoj zvok popeljali v nekako novo in bolj agresivno smer, in s tem dosegli svojo najbolj kompulzivno, vznemirljivo in pokončno badass izdajo v svoji karieri – in Equlibrium se samo še vzpenja. »Želeli smo, da bi te pesmi zbodle ljudi, jih prisilile k plesanju in preprostemu uživanju v življenju«, pravi vokalist in kitarist Marc ’Gaff’ Gaffney, ki je band ustanovil s solo kitaristom Dougom Shermanom.Moč samega albuma izhaja iz rasti celotne skupine od izdaje plate Revival dalje. »Moram reči, da band zdaj zveni bolje kot kadarkoli«, preprosto navede Gaffney. »Kar nekaj časa vzame, da se res ujameš. Ko se nečesa lotiš zares, moraš delovati kot ekipa, in mi smo štirje, ki radi poslušamo in igramo enako glasbo, vendar vsi vnašamo različne elemente, ki tvorijo naš zvok. Ni samo ena oseba, ki kanalizira ideje, vsak od nas prinaša sestavine, iz katerih skupaj ustvarjamo poslastice.«

Po vnovični združitvi s producentom Deanom Baltulonisom (Hatebreed/Goes Cube/The Hold Steady) v Wild Arctic Studiu v Portsmouthu je Equlibrium definitivno najbolj poslušljiv in instanten izdelek skupine doslej, ki zaobjame njihovo ljubezen do pop glasbe, vendar pa se niso odpovedali niti enemu vitalnemu elementu njihovega zvoka. »Na tem albumu smo se posebej osredotočili na pisanje besedil, pri čemer smo se ozirali na prejšnje plošče, obenem pa smo se želeli fokusirati na ustvarjanje glasbe, ki gre hitro v uho (earworms): velike refrene, solaže, močne vokale in melodije«, pravi Sherman.

Čeprav je lani minilo 10 let, odkar so izdali svoj prvi istoimenski demo, Gaffney pravi, da je občutek tak, kot bi šele zdaj začeli. In z Equlibriumom to počno v stilu. Gre za prvi album, ki so ga izdali za Blacklight Media, hard rock in heavy metal založbo, ki jo je ustanovil Chris Santos, kar člane Gozu samo še podžiga. Dejstvo, da so si Gozu oder delili z bandi, kot so Obsessed, Pallbearer, Fu Manchu, Weedeater, St. Virus, jih je neizogibno naredilo boljše, številna vabila na festivale, kot so South by Soutwest (SXSW), pa tudi na čisto prvi Psycho Vegas Festival, pa so band katapultirala v višje sfere. Na ameriški turneji z Goatwhore, The Casualties in Black Tusk so dosegli tudi bolj besne množice, navdušili pa so tudi v Evropi – njihovi špili na festivalih Roadburn, Keep it Low, Desertfest Berlin in Desertfest Belgium so bili polno (dobro) obiskani.

https://www.facebook.com/GOZU666/
https://gozu.bandcamp.com

► Dust Collector
(Garage Rock, Stoner, Blues Rock / SLO)

https://www.facebook.com/dustcollectorband/
https://dustcollectorband.bandcamp.com
https://www.youtube.com/channel/UCxgIY9M3q9WYgimj7s367lA

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.